Iako su predstavnici Vlade KS danas konačno trebali potpisati sporazum sa sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo u vezi s povećanjem osnovice za obračun njihovih plaća, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro ističe da do toga neće doći, barem kada je u pitanju ovaj sindikat.

- Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo danas definitivno neće potpisati Sporazum o osnovici za period od septembra do decembra 2018. godine, jer Vlada KS danas nije donijela odluku o potpisivanju dodatnog sporazuma za zapošljavanje 50 odgajatelja, 50 stručnih saradnika, nastavak investiranja, niti zaključak kojim se premijer KS ovlašćuje da potpiše Izmjene i dopune člana 52. Kolektivnog ugovora koji je zasnovan na principu isti posao - ista plaća, a u skladu sa članom 77. Zakona o radu FBiH – izjavio je za Faktor Sivro.

Pojasnio je da Vlada KS danas nije u potpunosti ispoštovala ono što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku.

- Sljedeći potez Sindikata će biti da sačekamo ponedjeljak i sljedeću sjednicu Vlade KS nakon koje, ukoliko dogovor bude ispoštovan, istovremeno će biti potpisani: 1. Sporazum o dodatnim zahtjevima, 2. izmjene i dopune člana 52. Kolektivnog ugovora i 3. Sporazum o osnovici. Ukoliko  dogovoreno ne bude ispoštovano, bit će poduzete aktivnosti u skladu sa odredbama člana 3. i člana 7. Odluke Skupštine povjereništva od 27.9.2018. godine. Do njih je – naveo je Sivro.

Predstavnici ostalih sindikata trenutno su u zgradi Vlade KS gdje bi danas trebali potpisati sporazum kojim bi njihova osnovica sa 290 KM bila povećana na 310 KM.