Predstavnici kompanije "Energoinvest", rodbina i prijatelji posjetili su mezar bivšeg istaknutog rukovodioca "Energoinvesta" i bivšeg potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića, kod Ali-pašine džamije u Sarajevu, na 27. godišnjicu smrti.

Alija Turajlić istaknuo je u izjavi novinarima da još nije ništa poduzeto da se otkriju nalogodavci i ubice njegovog brata, rahmetli Hakije Turajlića. Za njega kaže da je značio mnogo, "ne samo nama kao familiji, nego i državi".

- Hakija je, shodno svojim mogućnostima i ogromnom poznanstvu širom svijeta, pokušavao osigurati novac za ovu državu - naglasio je.  

Direktorica  "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević prisjetila se, na tužnu godišnjicu, Hakije Turajlića kao  "čovjeka koji je uspio u Energoinvest da unese razvoj, ponos i dostojanstvo".

- Nažalost, samo brojimo godine koje prolaze, radimo sjećanje na našeg direktora i velikog čovjeka. Da je Hakija Turajlić živ, sigurna sam da bi učinio da svi mi - privrednici i "Energoinvest" prođu lakše kroz poslijeratni period. Nažalost, ostaju nam samo sjećanja na velikog čovjeka i nikad ne zaboravimo ono što je učinio za nas - kazala je direktorica.

Ističe da je "Energoinvest" i dalje tu, a nada se da će i kod mlađih generacija razviti pozitivan duh i vrijednosti koje su krasile rahmetli Hakiju Turalića, ali i pokojnog Emerika Bluma.  

Hakija Turajlić ubijen je prije 27 godina, na današnji dan. Oklopno vozilo UNPROFOR-a, kojim se Turajlić 8. januara 1993. godine vraćao sa sastanka na aerodromu s privrednom delegacijom iz Turske (kojoj se nije dozvolilo da uđe u grad) na punktu Sijera 4 (Kasindolska ulica) zaustavili su pripadnici  VRS-a.

Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a otvorili vrata transportera, jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića. 

Tužilaštvo KS podiglo je 1998. godine optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, a terećen je i za ubistvo Hakije Turajlića. Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi. Prije četiri godine, zbog složenosti predmeta, slučaj je prebačen Tužilaštvu BiH.