open-navfaktor-logo
search
Stradao na Prenju
Sjećanje na Radeta Šimića, oficira, planinara i avanturistu: "Bio je dobra duša, momak za poželjeti"
Vijest o pogibiji Radeta Šimića na planini Prenj jučer je odjeknula u njegovoj Tuzli. Od ovog 30-godišnjaka oprostile su se Oružane snage BiH, navijači tuzlanske Slobode, alpinisti i planinari, brojni poznanici, a u ovim trenucima, pored Radetove porodice, najteže je prijateljima koji su s njim proveli cijeli život.
15.02.2021. u 12:15
get url
text
Amar Salković i Rade Šimić
Amar Salković i Rade Šimić

Jedan od takvih prijatelja je Amar Salković, koji je odrastao s Radetom u istom ulazu zgrade u tuzlanskom naselju Stupine.

- Još sam u šoku. Mi smo praktično od rođenja zajedno, proveli smo zajedno djetinjstvo, tinejdžerske i momačke dane, a i danas se družimo - priča Amar Salković.

Kaže da je Rade u planinarstvo ušao prije pet-šest godina, počeo se penjati na Konjuh i to mu se sve više sviđalo i počeo je pomjerati granice.

- Popeo se na Elbrus, išao je u Južnu Afriku... Prije toga kada je bila utakmica BiH - Argentina na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, išao je pješice kroz Južnu Ameriku, prošao Brazil, Peru, Urugvaj, imao stotinu doživljaja - kaže Amar.

O svojim putešestvijama u Južnoj Americi Rade Šimić napisao je knjigu "Putopis kroz Svjetsko prvenstvo i put za Machu Picchu".

Rade Šimić bio je poručnik u Oružanim snagama BiH, a upravo on je bio akter promotivnog videa u kojem se mlade ljude poziva da postanu oficiri OSBiH jer Rade je bio upravo to, vojnik i oficir za primjer. U njegovu čast taj video je postavljen na Facebook stranici OSBiH.

- Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sistemu OSBiH i tu vidim prostor za lični rast i napredak - rekao je tada Rade Šimić.

Prije vojne obuke s najvišim ocjenama završio je Ekonomski fakultet u Tuzli. U OSBiH bio je u činu poručnika i obavljao je dužnost u 5. bataljona logističke podrške Komande za logistiku OSBiH.

- Rade je služio vojni rok u Sarajevu i bio je nekoliko godina raspoređen u kasarni Rajlovac. Prije šest mjeseci dobio je prekomandu u kasarnu Dubrave i vratio se u Tuzlu - kaže nam Amar Salković.

Rade Šimić nastradao je u 31. godini, a za tako malo vremena uspio je napraviti tako puno. On je 2018. godine bio član ekspedicije koja je osvojila najviši vrh Evrope – Elbrus – visine 5.642 metra. Taj uspjeh posvetio je komšinici Rusmiri Zukančić, koja se borila s teškom bolešću. Na vrhu Elbrusa oko vrata je imao šal tuzlanske Slobode, a sa sobom zastavu BiH i Planinarskog društva Konjuh.

Njegovi prijatelji, prije svega, pamtit će njegovu dobrotu.

- Bio je izuzetan prijatelj, šta god je kome trebalo, nije oklijevao. Bio je dobra duša, momak za poželjeti - kaže Amar Salković o prijatelju Radetu.

{$galerijaFotografija}

rade-simic1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.