Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je razmatranje i usvajanje nacrta Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

- Metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijala se po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021, odnosno sve institucije uključene u rad Komisije ažurirale su i dostavile svoje prijedloge aktivnosti za tekuću godinu, u predviđenom roku. Jednoglasno je usvojeno da se na Programu reformi za 2022. godinu izvrše dodatne tehničke izmjene kako bi se, sukladno zakonskoj proceduri, uputio u daljnju, redovnu proceduru koja podrazumijeva dobivanje mišljenja nadležnih institucija BiH, proces eKonsultacija, te dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Josip Brkić, naglasio je tokom sjednice da BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo s NATO-om.

- Kao zemlja partner BiH pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog NATO Strateškog koncepta koji će biti usvojen na Madridskom samitu u junu 2022. godine - navodi se u saopćenju.

Brkić je napomenuo da je dinamika saradnje s NATO savezom vidljivija, te da je zainteresiranost NATO-a za sve što se događa u BiH na visokom nivou.