open-navfaktor-logo
search
Blokada rada
Sjednica rukovodstva Parlamenta BiH ipak nije održana, SNSD-ovci bili protiv dnevnog reda
Na dnevnom redu sjednice trebali su se naći brojne tačke, ali su članovi rukovodstva domova iz SNSD-a bili protiv
28.05.2019. u 13:09
get url
text

Sjednica članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iako se činilo da je počela danas iza 12 sati, zapravo nije održana. 

Na dnevnom redu sjednice trebali su se naći brojne tačke, ali su članovi rukovodstva domova iz SNSD-a bili protiv. 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, objasnio je novinarima da sjednica nije održana jer su protiv dnevnog reda glasali Nikola Špirić i Nebojša Radmanović. Njihov uvjet za održavanje sjednica i uopće rada Parlamenta BiH je formiranje Vijeća ministara BiH. 

- Time blokiraju rad zakonodavne vlasti - rekao je Izetbegović. 

Dodao je i to da se i u ranijim mandatima dešavalo da Vijeće ministara ne bude formirano, ali da je zakonodavna vlast radila. 

-Mi smo i ranije imali situacije u kojima Vijeće ministara i entitetsake vlade nisu bile formirane i to stanje je znalo trajati više od godinu, ali se nije desilo da se zaustavi radi Parlamentarne skupštine BiH tijela. Ona porezne obveznike košta svakog radnog dana oko 63.000 KM. Imamo visoke plaće i to se vidi, a štete koje nanosimo neradom u Parlamentu su daleko veće po ugled zemlje, a Bogami i konkretne interese: stotine zakona, odluka, sporazuma, čekaju na usvajanje, odnosno formiranje komisija - rekao je Izetbegović.

Dotakao se i pitanja MAP-a. 

-Imamo taj čvor vezan za dostavljanje prvog Godišnjeg plana u okviru MAP. Mislim da se tu da naći rješenje jer dostavljanje nacionalnih planova ne znači članstvo BiH u NATO i mi smo spremni politički zauzeti takav stav, potvrditi ga, tako da očekujemo od SNSD-a, njihovog lidera, da se i on potrudi tu i zajedno s nama iznađe konačno rješenje i da se ova stvar pokrene iz mrtvog ugla - rekao je Izetbegović.

Rukovodstvo Doma naroda PSBiH čine predsjedavajući Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije - SDA) i dva dopredsjedavajuća Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) i Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD). Članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH su predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZBiH) i dva dopredsjedavajuća Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Uskoro opširnije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.