open-navfaktor-logo
search
Da ne zafali ruku
Sjednica Skupštine KS opet online: Zastupnici će, kaže Zahiragić, glasati iz "egzotičnih nekih destinacija"
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za ponedjeljak, 9. august, održat će se online.
05.08.2021. u 18:43
get url
text

Nakon što su prethodnih nekoliko sjednica zastupnici zasjedali u skupštinskoj sali, sada su ipak izabrali online model.

Pitali smo predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića zašto se sjednica održava online, ali nije odgovorio na naš upit.

Zastupnik Haris Zahiragić koji se ranije zalagao da se sjednice umjesto online održavaju u sali ističe da mu je nejasno zbog čega je sjednica online.

- Ne znam po kojem osnovu su zakazali online sjednicu, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da se u gradu nalazi veliki broj turista, da se organizuju masovna dešavanja, da su zakazani festivali, parade i druge vrste javnih okupljanja. To je nezakonito djelovanje, to jeste djelovanje mimo Poslovnika.

Svakako, vjerujem da je nakon posljednjih par sjednica koje su održane uživo, a na kojima su dvije ministrice podnijele ostavke, na kojima su povučeni značajni sistemski zakoni, na kojima nisu imali kvorum na nekoliko tačaka, na kojima smo mi opozicioni zastupnici rasvijetlili svo neznanje vlasti u KS, vladajuća većina shvatila da im je politički oportunije da ne održavaju sjednice uživo, nego da se javljaju i glasaju sa odmora iz egzotičnih nekih destinacija – kazao je Zahiragić za Faktor.

Neki od zastupnika su nezvanično komentarisali da je vrijeme godišnjih i da mnogi zastupnici ne bi mogli prisustvovati sjednici ukoliko bi se održavala u sali, a da je puno jednostavnije da se "jave" na sjednici gdje god da provode godišnji odmor.

Ukoliko ne bi imali dovoljno ruku da izglasaju zakone koji će se naći na dnevnom redu, bespotrebno bi i održavali sjednicu, pa stoga i online zasjedanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.