Intervju

Skaka: Ograničene nadležnosti Grada Sarajeva ne sputavaju nas u velikim projektima

Objavljeno: 28.01.2019. u 11:49 Autor: Rešad Dautefendić

Zagovaramo usvajanje zakona o glavnom gradu BiH, ali pored toga mi radimo na tome da Sarajevo zaista bude glavni grad, lider i da se tako ponaša i odnosi prema svim dijelovima države, regiji i prema svim gradovima partnerima iz cijele Evrope, kazao je gradonačelnik Sarajeva.

Abdulah Skaka

Iako Sarajevo ima simbolične nadležnosti zbog nerazrađenog ustavno-pravnog statusa Grada, gradonačelnik Abdulah Skaka smatra da to nije velika prepreka da se Sarajevo razvija u svakom pogledu.

Nadležnosti za nas nisu i neće biti nikakvo opravdanje, jer za inicijative Gradske uprave i projekte koje provodimo neće nas spriječiti da se opravdavamo simboličnim nadležnostima, kaže gradonačelnik.

Naravno da zagovaramo usvajanje zakona o glavnom gradu BiH, ali pored toga mi radimo na tome da Sarajevo zaista bude glavni grad, lider i da se tako ponaša i odnosi prema svim dijelovima države, regiji i prema svim gradovima partnerima iz cijele Evrope, kazao je između ostalog u intervjuu za Faktor Abdulah Skaka. 

U toku su pripreme za svečano otvaranje EYOF-a na stadionu "Asim Ferhatović Hase", koje će koštati 936.000 maraka. Ko će učestvovati u ovom spektaklu?

- Ceremonija otvaranja Evropskog olimpijskog festivala za mlade 2019. bit će događaj za pamćenje. Nadamo se da će otvaranje biti poput otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Sarajevo će se uvrstiti među nekoliko gradova u svijetu u kojima će se olimpijski plamen upaliti dva puta. Očekujemo da će Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" biti ispunjen do posljednjeg mjesta. EYOF je državni projekat oko kojeg smo se svi okupili, okrenut je budućnosti, njegova osnova su mladi, sport, kultura, saradnja, fer takmičenje i promocija svih pozitivnih vrijednosti. Procjene su da će na EYOF-u biti akreditirano oko 6.700 osoba, uključujući takmičare, delegacije, novinare, organizatore, osiguranje, ali i učesnike programa svečanog otvaranja. O detaljima otvaranja ne mogu govoriti, ali uvjeren sam da će svi ostati bez daha, da će taj događaj probuditi emocije i osloboditi pozitivnu energiju koja postoji u ovoj državi. Među ostalim, više od 500 mladih vrijedno priprema program, uključeni su deseci domaćih kompanija, svaki detalj se pažljivo priprema. Sarajevo je grad koji ima olimpijsko iskustvo i znanje da iznese ovaj izazov na najbolji način. Sve ono što je uloženo, a uloženo je, vjerujte, mnogo više truda i rada nego novca, smatramo investicijom za budućnost koja će se višestruko vratiti našim i generacijama koje dolaze. 

Planirate i otvaranje Olimpijskog muzeja koji je u međuvremenu renoviran. Koliko je koštalo renoviranje i iz kojih izvora je to plaćeno? 

- Obnova Olimpijskog muzeja je u toku, okončani su radovi na fasadi, a tokom ove godine planirano je unutrašnje uređenje i, na koncu, kad sve bude spremno i otvaranje. Obnova je višegodišnji projekat, uložena su značajna sredstva u više etapa, a Grad Sarajevo je u posljednje dvije godine pokrenuo aktivnosti kako bi projekat bio doveden do kraja. Na to smo ponosni, a zahvalni smo svim institucijama i nivoima vlasti koje su nam u tome pomogli. 

Već treću godinu Sarajevo organizira veličanstven doček Nove godine. Međutim, s obzirom na veliki broj posjetilaca novogodišnjim koncertima Sarajevo nema adekvatan prostor da primi sve ljude koji žele da prisustvuju novogodišnjoj proslavi. Uvidjeli ste ovaj nedostatak i obećali ste da će te izgraditi trg na Marijinom Dvoru, a da saobraćaj preusmjerite ispod zemlje. To će biti skup projekat i može li se ostvariti u vrijeme Vašeg mandata?

- Izgradnja trga na Marijinom Dvoru je jedna od ideja koje su u fazi razrade. Mi ćemo, naravno, zajedno sa svim relevantnim institucijama i stručnjacima pronaći najbolje rješenje, ne samo za taj, nego i za druge urbanističke i razvojne izazove za Sarajevo. Svjesni smo da se grad ubrzano razvija, da se gradska jezgra širi, da to donosi nove izazove, ali uvjeren sam da ovaj grad ima dovoljno potencijala, znanja i energije da ih savlada. Za nas niti jedan projekat koji donosi boljitak građanima, koji pomaže napredak i razvoj nije skup. Sve što radimo smatramo investicijom, a ne krećemo u investicije bez jasnog plana.   

Trebevićka žičara počela je sa radom 6. aprila 2018. godine i u ovaj projekat uloženo je oko 20 miliona maraka. Međutim, ostalo je još mnogo toga da se ovaj projekat i završi od izgradnje hotela na Vidikovcu na dolaznoj stanici žičare, do uređenja okolnog prostora. Šta se od svega što ste obećali može završiti na Trebeviću i orijentaciono za koje vrijeme i na koji način i da li je Tredbevićka žičara isplativ projekat?

- Nema nikakve dileme da je Trebevićka žičara opravdano ulaganje. Činjenica da je realizirano više od 700.000 pojedinačnih vožnji do kraja 2018.  godine govori da postoji značajan interes i opravdanost građana, ali i turista koji predstavljaju više od 20 posto korisnika žičare. Naravno, naš projekat oživljavanja Trebevića kao najvećeg gradskog parka prirode traje,  još je mnogo aktivnosti pred nama. Ove godine očekujemo nastavak kapitalnih projekata koji se tiču izgradnje restorana i skijališta. No, mnogo toga je nakon otvaranja žičare već urađeno, od uređenja šetnica, postavljanja planinarske signalizacije, uređenja sankališta... Sve veći broj posjetilaca na Trebeviću potvrđuje da su ove aktivnosti doprinijele ukupnom turističkom rastu u BiH koji je značajan i nesumnjiv.   

Iako su neki protiv, ne odustajete od organizovanja utrke Formule E u Sarajevu. Gradsko vijeće je u budžetu za ovu godinu osiguralo početnih 100 hiljada maraka. Kako osigurati potrebna sredstva, jer se mora u gradu urediti trkaća staza?

- Studija izvodljivosti za održavanje utrke Formule E će dati odgovore na sva pitanja u vezi sa mogućnošću realizacije ovog generacijskog projekta. Neće biti gradnje nove trkaće staze. Govori se o održavanju tzv. ulične utrke kakva se održava u svjetskim metropolama. Studija će jasno pokazati koje infrastrukturne i organizacione potrebe su obaveza, kako bismo našu kandidaturu za domaćina ovog u svijetu sve popularnijeg sportskog događaja ostvarili. Dolazak takvog svjetskog događaja bi imao pozitivne efekte u ekonomskom, sportskom i turističkom pogledu. Radi se o tome da želimo mobilizirati privatni sektor u ovom projektu koji se neće finansirati iz budžeta, nego na bazi realne ekonomije i investicija koje donose profit i ugled ovom gradu i državi. Samo na taj način možemo snažno pokrenuti grad i cijelu državu. 

Grad Sarajevo ima simbolične nadležnosti zbog nerazrađenog ustavno-pravnog statusa Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šta poduzimate da ojačate status Grada Sarajeva?

- Najvažnije je da se Grad Sarajevo razvija, da građani imaju ugodniji i bolji život. Manje je važno koji nivo vlasti te aktivnosti realizira. Mi smo se od samog početka postavili u poziciju onih koji ne bježe od odgovornosti i inicijative. Nadležnosti za nas nisu i neće biti nikakvo opravdanje. Naravno da zagovaramo usvajanje Zakona o glavnom gradu BiH, ali pored toga mi radimo na tome da Sarajevo zaista bude glavni grad, lider i da se tako ponaša i odnosi prema svim dijelovima države, regiji i prema svim gradovima partnerima iz cijele Evrope. 
Sve ono što radimo, a uradili smo za kratko vrijeme mnogo, čini Sarajevo snažnijim u političkom, ekonomskom, turističkom, sportskom, kulturnom pogledu. Sarajevo se gradi i obnavlja, postajemo grad muzeja, dobit ćemo muzej savremene umjetnosti, naši velikani poput Safeta Zeca, Mersada Berbera dobijaju svoje muzeje. Organiziramo najveći sportski događaj posljednjih godina u regiji. 

U političkom pogledu, analizirajte šta je sve postigao prvi trilateralni sastanak gradonačelnika Sarajeva, Zagreba i Beograda i kakvog je to imalo odjeka, kakve su poruke poslane. Sarajevo će ponovo ove godine biti mjesto susreta ključnih ljudi glavnih gradova iz regije. Mi postajemo mjesto susreta, povezivanja i pozitivnih priča. Kada bi se i drugi u državi prestali kriti iza nadležnosti i počeli raditi svoj posao, vjerujem da bi mnoge stvari bile bolje u državi. 

Šta Vam se sviđa, a šta ne sviđa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine?

- Više puta sam rekao da nisam zadovoljan čistoćom grada, to opet ponavljam. Ima mnogo stvari koje bih promijenio i unaprijedio, obnovio, ali kada volite svoj grad, za njega živite i njemu ste posvećeni, onda ste i previše samokritični. Uvijek i svakome kažem da je Sarajevo, za mene, najljepši grad na svijetu.  

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije