Optužnica je podignuta protiv Stjepana Lazarevića, zvanog Braco (65) sa Pala, Bojana Segića, zvanog Debeli (41) iz Prnjavora, te Srbijanca Vlastimira Tomića, zvanog Šuker (58) iz Valjeva.

Oni su "pali" u akciji "Nasljednik", koju su u maju proveli pripadnici SIPA-e na području Pala, Istočnog Sarajeva, Prnjavora i Banje Luke.

Terete da su od marta do maja 2018. vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci droge marihuana "skank", koju su nabavljali s područja Albanije, te drogu distribuirali na područje BiH i Austrije.

U optužnici je navedeno da je nakon nabavljanja droge Lazarević drogu držao i skladištio, dok je Tomić pronalazio kupce droge i nudio je na prodaju, a Segić ju je prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

SIPA je prilikom pretresa u akciji "Nasljednik" oduzela oko osam kilograma skanka, vozilo "škodu fabiju", digitalnu vagu, kao i tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po kilogram praškaste materije "Agrostemin" koja ima upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji i koja je prokrijumčarena iz Srbije, čamcem preko Drine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.