open-navfaktor-logo
search
UNSA
Škrijelj saopćio odluku Senata: Prof. dr. Sebiji Izetbegović poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka
Senat Univerziteta u Sarajevu danas je održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana diploma generalne direktorice KCUS-a i profesorice Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović.
06.03.2023. u 15:13
get url
text

Senat je danas razmatrao analizu komisije koju je predvodio Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Kako je potvrdio nakon sjednice rektor UNSA Rifat Škrijelj, Komisija je uputila zvaničan prijedlog Senatu da se poništi diploma direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj obratio se medijima u pratnji članica Senata Vesne Lazić i Berine Smajlović.

Od 41 prisutnog, za ovu odluku je glasalo 30 članova Senata, protiv je bilo pet, a suzdržanih je bilo šest, saopćio je Škrijelj.

Škrijelj je kazao da je donošenju odluke prethodila iscrpna rasprava. 

- Senat UNSA je razmatrajući analizu Komisije u predmetu provjere isprave vezane za postdiplomske studije prof. dr. Sebije Izetbegović od 23. februara na 34. vanrednoj sjednici održanoj danas usvojio analizu komisije.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Sebija Izetbegović najavila krivične prijave protiv rektora Škrijelja i članova njegove komisije

Zadužuje se rektor Univerziteta da donese rješenje kojim se poništava upis u matične knjige Medicinskog fakulteta na ime Izetbegović Sebija koja je odbranila magistarsku tezu i time stekla naučni stepen magistra jer nije ispunila sve obaveze na Medicinskom fakultetu na način koji je propisan i prema propisima koji su bili na snazi.

Zadužuje se stručna služba UNSA da u Službenim novinama KS oglasi ništavnim predmetni upis. Zadužuje se Medicinski fakultet da pristupi reviziji matičnih knjiga i evidencija - saopćio je Škrijelj.

Kazao je da odluka stupa na snagu danom donošenja, da protiv nje ne može biti izjavljena žalba, ali se može pokrenuti postupak pred sudom u Sarajevu u roku od 30 dana.

Dalje je pojasnio da zbog ove odluke Izetbegović može izgubiti poziciju profesora na Medicinskom fakultetu. 

- Na poziciji KCUS-a, ne znam da li može imati posljedice, ne znam njihove ugovore - kazao je Škrijelj.

{$galerijaFotografija}

Ponovio je da ovo može dovesti u pitanje status redovne profesorice, a to zvanje traje do odlaksa u mirovinu.

- Nakon sastanka sa pravnicima, upozoren sam da je član zakona 77. izričit i da decidno kaže da je visokoškolska ustanova obavezna ovo poništiti te da ako čekamo da donosimo novi statut može se dovesti u pitanja kompletna procedura. Povinovao sam se mišljenju pravnika. Ne isključuje se mogućnost da Tužilaštvo utvrđuje eventualnu krivičnu odgovornost. Mi ćemo analizu uputiti prema osnivaču, odnosno Ministarstvu za visoko obrazovanje jer on mora znati šta se ovdje događa jer je ovo jedno osjetljivo pitanje. Nekada su odluke teške i gorke, ali se moraju donositi - kazao je.

Press, Rektorata, Senat, Univerzitet, 06.03 2023
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.