O političkim prilikama i trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini govorili su Vojin Mijatović i Aleksandar Vuković (SDP), Mirsad Duratović (DF), Sevlid Hurtić (NLD) i Ahmed Husagić (Snaga domovine).

- Kao što smo najavili pokret "Snaga domovine" nastavlja svoje aktivnosti širom dijaspore gdje god žive naši ljudi. Večeras Geteborg, već sutra smo u Malmeu. U trenutku kada smo svjedoci udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i u momentu ustavne krize, još jednom potvrđujemo da je "Pokret za domovinu" najjači državotvorni projekt koji živi i živjet će. Razgovarali smo sa ljudima širom svijeta, veliki je odziv na svim skupovima. Ono što nas ohrabruje  jesu odgovori ovih ljudi, a to su iskreni i časni odgovori i to je zapravo odgovor na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini - kazao je Vojin Mijatović, saopćeno je.

Ahmed Husagić predstavlja pokret "Snaga domovine" koji djeluje u zemljama Evropske unije i Skandinavije. Nakon aktivnog rada u političkoj stranci u Austriji odlučio se aktivnije uključiti u politički život u BiH.

- Nakon Austrije i Švicarske evo nas u Švedskoj, raduju nas susreti sa ljudima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, razgovaramo s njima na koji način možemo unaprijediti političku situaciju u Bosni i Hercegovini, pogotovo kada se tiče predstojećih izbora koji su ključni i za bh. dijasporu. Sastali smo se i sa političkim predstavnicima u Švedskoj koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, vjerujemo da će Bosna i Hercegovina da profitira od ovih susreta - ističe Husagić.

O političkim prilikama u svojim lokalnim zajednicama govorili su Sevlid Hurtić i Mirsad Duratović, predsjednici skupština iz Doboja i Prijedora. Istakli su da su opći izbori naredne godine ključni i da bosanskohercegovačka dijaspora može promijeniti u jednom danu političku scenu u domovini.