open-navfaktor-logo
search
Podrška povratku
Skupština KS jednoglasno usvojila Zakon o pomoći Srebrenici
Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je jednoglasno Prijedlog zakona o posebnim programima KS za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone "UN-a Srebrenica".
29.04.2022. u 17:53
get url
text

Ovaj Prijedlog zakona usvojen je sa 27 glasova zastupnika. Predlagač je bio Igor Stojanović, šef Kluba SDP BiH, koji je kazao da će Vlada KS osnovati ured koji bi suštinski trebao da nosi kompletan posao.

On je naveo da povratnicima treba pomoći i kroz obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturne projekte, prijevoz, sve ono što nigdje nema tačno propisano. Stojanović je naveo da će sigurno doći do dorade zakonskog rješenja te da se na taj način mogu uvrstiti prijedlozi zastupnika.

Kako se navodi u Prijedlogu zakona, Vlada KS će kroz svoj Ured finansirati obnove kuća i stanova, infrastrukturne projekte, istraživačke projekte o genocidu, povratku i ljudskim pravima, ali i nuditi besplatnu pravnu pomoć za ostvarivanje prava pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Tu je i podrška Memorijalnom centru. Vlada će pomagati roditeljima koji imaju troje ili više djece. Vlada KS je dužna formirati ured u roku od 60 dana od usvajanja zakona, a sjedište će imati u Srebrenici, dok će kancelarije biti i u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.