open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Skupština KS: "Printanje materijala nije poenta odluke Ustavnog suda, vi ste ih printali i slikali se"
Burno je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. S obzirom na to da za današnju hitnu sjednicu nije bio predložen dnevni red, te da se on usvajao na samoj sjednici dovelo je to do prepirki među zastupnicima.
19.04.2022. u 12:09
get url
text

VEZANI TEKST - "Liderisanje procesima" u Skupštini KS: Konaković prstom, Vranić na mjesto

Zastupnik Mirza Čelik tražio je da se kao jedna od tačaka dnevnog reda razmatra informacija o rekonstrukciji tramvajske pruge, kao i priliku da obrazloži razlog za razmatranje te informacije na što mu je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić oduzeo riječ.

Uslijedilo je glasno komentiranje zastupnika Čelika sa ugašenim mikrofonom jer mu Okerić nije želio dati riječ nakon čega je Čelik zatražio 25-minutnu pauzu nakon koje će, kako je kazao, obrazložiti zašto je tražio pauzu i ujedno pojasniti zastupnicima zašto insistira na informacijama o obnovi pruge.

Za današnju sjednicu predloženo je i da se razmatra prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika, na što je reagirala opozicija kazavši da nema potrebe da se ta tačka razmatra na hitnoj sjednici već da se "ostavi" za narednu sjednicu kako bi se sve uradilo u skladu sa Poslovnikom.

VEZANI TEKST - Fino im je Zahiragić govorio: Sjetit ćete me se kad svi reformski procesi budu onemogućeni zbog grešaka u koracima

Na današnjoj sjednici samo je nastavljeno prigovaranje pozicije i opozicije zbog printanja materijala za sjednice, a na što je ranije, između ostalog, ukazao i Ustavni sud u svojoj presudi.

Zastupnik Aljoša Čampara kazao je da se "nepotrebni troškovi dešavaju po KS i koji su polomili službe u Skupštini KS".

- Ljude koji nosaju materijale u kolicima, ako tu nema karaktera hitnosti, može se obratiti Ustavnom sudu, pa da Ustavni sud kaže da ovo nema karakter hitnosti jer je normalno da se u 21. vijeku dešavaju troškovi za građane KS da printamo materijal i razvozimo ga u kolicima za svaku sjednicu i da svaki zastupnik dobija 50 do 100 kilograma printanog materijala. Ako to ne izaziva loše efekte po Kanton i aku tu ne možemo naći karakter hitnosti, ja pozivam one koji smatraju da treba podnijeti novi zahtjev prema Ustavnom sudu i opet ćemo mi poštovati svaku odluku Ustavnog suda – kazao je Čampara.

VEZANI TEKST - "Trojka" žurila, Ustavni sud FBiH im oborio Zakon, sad im se opet žuri: "Uvest ćete KS u pravni haos"

Zastupnik Haris Zahiragić je kazao kako niko nije tražio printanje materijala te da se presuda Ustavnog suda odnosila na nešto drugo.

- Već ste vi isprintali materijale za narednu sjednicu, slikali se i objavili na Facebooku i ne možete povući ovo što ste za narednu sjednicu isprintali, ako je do printanja - kazao je Zahiragić.

Mahir Dević, predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS, kazao je kako pojedini zastupnici trebaju prestati relativizirati presudu Ustavnog suda koja je utvrdila pet stvari, a ranije su se odnosile na hitne sjednice i redovne sjednice.

- Pozivamo da se to uradi na redovnoj sjednici jer se suštinski ništa neće promijeniti, ali ako je vama zaista nemoguće dogovoriti nakon sedam presuda Ustavnog suda, ako je vama lakše da vi spinujete neke materijale u kolicima, to je onda vaš neki stil političkog djelovanja - kazao je Dević koji je pokazao materijal za današnju sjednicu Skupštine KS kazavši da košta možda dvije KM. 

VEZANI TEKST - Neustavna Vlada KS, upitna ustavnost odluka u Skupštini, a "Trojka" izvodi performans sa papirima

Okerić je kazao da moli sve zastupnike da donesu sve materijale za narednu sjednicu pa da će se tada vidjeti koliko materijala zapravo ima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.