open-navfaktor-logo
search
Neizvjesnost
Skupština TK zakazana za petak: Predstavnici nove većine nisu podržali dnevni red
Odlukom Kolegija za petak je zakazana još jedna hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, a na dnevnom redu će biti Budžet TK za ovu godinu i finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) i Službe za zapošljavanje TK, saopćeno je iz Skupštine TK.
13.01.2021. u 14:55
get url
text
Detalj s Kolegija Skupštine TK
Detalj s Kolegija Skupštine TK

Kolegiju su prisustvovali svi članovi, a za predloženi dnevni red, kako saznajemo, nisu glasali zastupnici stranaka koji čine novu većinu u Skupštini TK. Dakle, protiv su bili Lejla Vuković i Nedžad Hamzić iz SBB-a, Senad Alić iz PDA, Dževad Hadžić iz SDP i Selim Bešlagić iz Naše stranke.

- Sjednica je zakazana po uputama iz pisma OHR-a, u kojem se traži hitno sazivanje sjednice Skupštine TK u cilju usvajanja zakonodavnih akata od ključnog značaja za građane Kantona. Ja sam to učinio i vidjet ćemo šta će se dešavati u petak - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Podsjećamo, tuzlanski kanton nalazi se u političkoj krizi zbog koje je morao reagirati i Ured visokog predstavnika (OHR). Vlada TK koja je predoložila dokumente koju će se naći na sjednici Skupštine, nema podršku većine, a podržava je 17 zastupnika SDA, DF-a, SD-a i SBiH.

S druge strane je nova većina od 18 zastupnika SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke. Oni su u dva navrata pokušali smijeniti Vladu TK, prvi puta na na sjednici 16. decembra kada je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD) uz podršku svog zamjenika Borisa Krešića (DF) pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Nakon toga, nova većina je sazvala nelegalnu sjednicu Skupštine TK 31. decembra, na kojoj su smijenili premijera i ministre, ali je OHR u svom pismu jasno naznačio da su svi doneseni akti na toj sjednici ništavni.

Nezvanično saznajemo da je i na današnjem Kolegiju Skupštine ponovo tražena ostavka Vlade TK, koju predvodi Denijal Tulumović iz SDA, i rukovodstva Skupštine. Da li to znači da nova većina neće glasati za Budže TK i finansijske planove ZZO-a i Službe za zapošljavanje TK, prije smjene vlasti, vidjet ćemo već u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.