Nedim Sladić, meteorolog, kaže da snijega već sada ima dovoljno na planinama, a u narednim danima bit će ga još u višim predjelima.

Nedim Sladić, meteorolog

- Istina, neće ga biti u većoj količini, ali na vrhovima planina već ga ima oko 130 centimetara, što je sasvim dovoljno za skijanje. Snijeg u nizinama možemo očekivati tek iza 10. januara. No, ono što bih naglasio jeste da će vrijeme biti nestabilno sa čestim kišama u nizinama, ali i vjetrom koji će spriječiti duže zadržavanje zagađenog zraka iznad pojedinih gradova. To je dobra vijest ako se sjetimo ranijih januara kada smo danima iznad Sarajeva i nekih drugih gradova imali pokrivač od smoga. Temperature će se do 10. januara kretati između pet i 10 stepeni Celzijusa u Bosni, a potom će pasti ispod nule – objašnjava Sladić.

Natprosječno topao decembar u našoj zemlji, uvjetovan čestim južnim strujanjima, očito je, kaže Sladić, zbunio prirodu, pa je na prvi dan 2021. godine u Mostaru probeharala i kajsija, a taj neobični prizor za ovo doba godine objavio je na svom Facebook profilu Dino Memić.

Višak padavina u 12. mjesecu prošle godine dobro je došao, dodaje Sladić, da se hercegovačko tlo oporavi od suše koja je trajala tokom većeg dijela 2020. godine, pa sve do jeseni.

- Mi smo u decembru prošle godine imali više od 130 litara kiše po kvadratnom metru. To je uzrokovalo da se i riječni vodotoci polako oporave – kazao je Sladić.