open-navfaktor-logo
search
"Znao ili mogao znati"
Slučaj Dobrovoljačka: Sud BiH potvrdio optužnicu i protiv Kerima Lučarevića
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Kerima Lučarevića, kojom ga tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.
22.12.2022. u 16:48
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH optužilo Lučarevića zbog "napada na nebranjenu mješovitu kolonu JNA 2. maja 1992"?!

Lučarević se tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, "nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali", iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična djela znao ili je mogao znati.

Pored toga, Lučarević se optužnicom tereti da "nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba TO-a RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i na petom spratu Centralnog zatvora", i da su u tome, kako se navodi u optužnici, učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

VEZANI TEKST - Slučaj Dobrovoljačka: Svjedok Tužilaštva nišandžija, plaćenik "srpske vojske" Beribaka!

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva navedeno je da je u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. ubijeno osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjene su 24 osobe, te zarobljeno više desetaka vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u tri objekta u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko mjeseci podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera – Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška – zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici te je u ovom predmetu nedavno i počelo suđenje.

Kerim Lučarević Doktor rodjen je 1958. godine u Sarajevu.

Od 1992. do 1993. bio na funkciji Komandanta Vojne policije RBiH, zatim Načelnik Vojne bezbjednosti. Vojna policija je učestvovala u svim akcijama odbrane Sarajeva. Jedna od najpoznatijih i najvažnijih akcija Lučarevićeve jedinice je zaustavljanje izvlačenja oružja JNA is kasarne "Jusuf Džonlić" u Nedžarićima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.