open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Slučaj Memić: Šta je čuo i vidio par koji je u noći Dženanovog stradanja bio kod "Spajalice"
Saslušanjem četvero svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje u predmetu Memić. 
24.02.2022. u 13:20
get url
text

Danas su se na klupi za svjedoke pojavili momak i djevojka koji su kritične večeri u parku kod kompleksa hotela na Ilidži sreli Alisu Mutap i Dženana Memića i, kako su to danas ispričali, nešto poslije čuli neke udarce i povike u pomoć. 

Najprije je svjedočio Edis Mulaosmanović, koji je doveden u pratnji sudskog policajca jer se, kako je rečeno u sudnici, trenutno nalazi u zatvoru. 

On je, odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare, kazao kako je kritične večeri sa svojom tadašnjom djevojkom Eminom Zametica bio u parku na Ilidži kod spomenika i kretao se prema hotelima. Upitan u kojem periodu je to bilo, nejasno se odredio kazavši kako je to bilo "pred mrak, mrak je bio". Na ulazu u park kod hotela, kako je dalje naveo, on i Emina su se mimoišli sa Alisom i Dženanom. Kazao je da Alisu nije znao, a da mu je Dženan bio poznat iz viđenja.

Prilikom mioilaženja, naveo je dalje, Alisa se okrenula prema njima, a njega je "djevojka opomenula da se on ne okreće", te da tom prilikom "Alisu nije baš nahvalila". Dodao je da mu je izgledalo da se ona okreće "u smislu da vidi ima li još ko tu". Rekao je i da misli da su se Dženan i Alisa držali za ruku. On i njegova djevojka su otišli u pravcu objekta "Spajalica", dok su Alisa i Dženan otišli prema parkingu, odnosno ulazu u Veliku aleju. 

Tužilac Dubravko Čampara

Objasnio je da se u blizini "Spajalice" nalaze rimske iskopine (arheološko nalazište, op. a.), te da su tu stali da popiju piće i porazgovaraju. Nakon nekog vremena, kako je dalje kazao, čuli su "dva ili tri tupa udarca", zatim se "začula vriska", potom muški glas koji govori "šuti, tišina" i onda je nastao muk. Rekao je da nije bilo škripe guma ili nečega što bi ličilo na saobraćajnu nesreću.

On je, kaže, krenuo da potrči prema mjestu odakle se to čulo, ali mu je tada "zastalo srce", odnosno prepao se i odustao je. Kazao je da su ti udarci i krici dopirali iz pravca Velike aleje. Tada su se, kako je dalje kazao, on i njegova djevojka zaputili prema njenoj kući u Otesu. Rekao je da je ona imala izlaz do 23 sata i da nije bilo još vrijeme da idu kući, ali da su se zbog te situacije udaljili odatle. 

Rekao je i da o ovome nije nigdje davao izjavu osim u Tužilaštvu BiH, a da je to bilo nakon što su se javili Arijani Memić, sa kojom su se kasnije našli i opisali šta su čuli i vidjeli. Tužilac mu je tada predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo: "Ja i Emina smo bili zagrljeni, a oni su bili odvojeni sigurno metar", a danas kaže da su se držali za ruke, na što je svjedok kazao da je tačno ono što je rekao u istrazi jer se tad sigurno bolje sjećao. 

Odgovarajući na pitanja Gorana Dragovića, advokata Alise i Zijada Mutapa, koji je pitao koliko je "Spajalica" udaljena od Casa Grande, rekao je da je to 200-300 metara. Upitan daje li mogućnost da je to i 400 metara zračne linije, a putanjom kojom su se šetali otprilike oko 700 metara, odgovorio je potvrdno.

Advokati Dragović i Kisić

Advokat je pitao i koliko im je potrebno pješice do Otesa gdje je živjela njegova djevojka, na što je svjedok rekao 15-20 minuta, a upitan da li to znači da se to što su čuli desilo oko 22.15 - 22.30 sati, kazao je da se ne može sjetiti tačno. Potvrdio je i da je tu noć konzumirao alkohol, kazavši da je popio jedno pivo. Kada ga je Dragović podsjetio da je u istrazi kazao nekoliko piva, kazao je da je i to moguće. 

Dragović je svjedoka pitao i je li mu poznato da se iste noći, prekoputa "Spajalice", ali s druge strane rijeke, kod kafića "Babaloo" desila tuča, a svjedok je rekao da mu to nije poznato. Dragović je tada prezentirao i dio iskaza svjedoka iz istrage u kojem nigdje ne spominje muški glas koji govori "šuti ili tišina", već samo da je čuo udarac i vrisak, na što je svjedok kazao da "misli da je to rekao i u istrazi". 

Potvrdno je odgovorio na pitanje jesu li naišli pored policijske stanice, kao i da nisu svratili da prijave to što su čuli. Upitan kad je kontaktirao Arijanu Memić, rekao je "dan-dva poslije", a kada je Dragović kazao da je to bilo nakon 13 mjeseci, rekao je "da je to moguće" i "da se ne sjeća". Dragović je pitao svjedoka zbog čega se nalazi u KPZ-u Mostar, na što je on kazao da izdržava kaznu zbog teške krađe iz 2019. godine. Dragović je kazao i da je svjedok iskaz Tužilaštvu dao 2019. godine te pitao je li tada bio u pritvoru, na što je svjedok kazao da nije.

Josip Barić s advokatom Kadrijom Kolićem

Advokaticu Ninu Kisić zanimalo je zbog čega je prilikom susreta njega i njegove djevojke sa Arijanom Memić i još jednom starijom ženom za koju svjedok smatra da je njena majka, tu bio i izvjesni Irnel Memić. Svjedok je kazao da je to njihov zajednički prijatelj, da je on "samo bio tu" i da misli da je čuo o čemu su razgovarali. 

Upitan da li je Arijana tražila od njih da ispričaju nadležnima to što su čuli i vidjeli, rekao je dajeste, a da su se oni prepali "jer su se spominjali neki jaki ljudi". Nije mogao precizirati ko je spominjao te jake ljude i ko su ti ljudi. 

Dragović ga je još pitao je li tačno da su u momentu sretanja Alise i Mutapa bili kod hotela Austrija, na što je on kazao "malo iznad".

Za razliku od njenog tadašnjeg momka, Emina Zametica je danas kazala da su oko 22 sata šetali oko hotela i da su "sjeli na klupu i ubijali dosadu". Tada su, kako je kazala, pored klupe na kojoj su sjedili, naišli Dženan i Alisa, koju ona zna od osnovne škole.

Rekla je da su Dženan i Alisa bili udaljeni jedno od drugog, da je on gledao u telefon, a da je ona "glasnije pričala", ali da ne zna jesu li se svađali ili je "ona privlačila pažnju na sebe jer je on gledao u telefon". Rekla je i da se "Alisa dva-tri puta okrenula i pogledala u nju i da je mislila da će i njoj nešto dobaciti". Rekla je da su otišli prema Velikoj aleji, a ona i njen momak prema "Spajalici", gdje su se zadržali "10 do 15 minuta, dok su ispušili i porazgovarali".

Na pitanje tužioca potvrdila je da je moglo biti između 22.30 i 22.40 sati kada su, kako je navela, čuli tup udarac "koji je bio neopisiv i za koji ona ne bi znala reći da li je auto ili nešto drugo", a 30-ak sekundi kasnije se začulo kako je dva puta neko povikao upomoć. Rekla je da je željela otići da vidi o čemu se radi i da li nekome treba pomoć, ali da joj tadašnji momak to nije dozvolio i rekao joj da idu kući. Upitana za pravac odakle se to čulo, rekla je da je bilo "u pravcu gdje su fijakeri" (ulaz u Veliku aleju, op. a.). 

Muriz i Arijana Memić

Dragović je i nju pitao za udaljenost od "Spajlice" do Casa Grandea, na što je ona kazala da misli da je manja od 400 metara. Pitao ju je da li se sjeća da je njen momak gledao u Alisu, na što je rekla da "nije obraćala pažnju", a na pitanje je li se brecnula na njega, rekla je da je "moguće". Rekla je da ona nije konzumirala alkohol. Potvrdila je da ništa nisu prijavili policiji, te da se nakon 13 mjeseci obratila Arijani Memić. Advokat je kazao da je danas spomenula "tupi udarac", dok je u istrazi rekla da je zvučalo "kao da se nešto srušilo", na što je kazala da ne može opisati o kakvom zvuku se radi. Ni njoj nije poznato da je bila tuča u kafiću Babaloo.

Sutkinja Džemila Begović je kazala da shvata strah u momentu kad se sve to dešava, ali da ne može shvatiti čekanje od 13 mjeseci da se nešto prijavi, na što je svjedokinja kazala da "nisu znali da će to otići u krivom pravcu" i da su se "nadali da će se to moći riješiti bez njihovog uplitanja". 

Danas su svoje iskaze dali i policajci MUP-a Kantona Sarajevo Amir Leka i Admir Drakovac, obojica u to vrijeme rukovodioci smjene u jedinici za sobraćaj. 

Leka je kazao da je 9. februara 2016. godine radio od 6 ujutro i da ga je prethodni rukovodilac upoznao s događajem u Velikoj aleji. Rekao je da ga je između 8 i 9 sati zvao Hasan Dupovac i rekao mu da treba kontaktirati patrolu. On je, kako je kazao, zvao patrolu i rekao da će ih zvati Dupovac radi daljeg postupanja i da on dalje ne zna šta je bilo. Rekao je da je to bilo uobičajeno da se tako radi, da je patrole o tome šta je poduzimano sačinila zabilješku, koja se dostavlja nadređenima. 

Na pitanje advokata Ermina Gačanovića koliko patrola je poslao rekao je da je bila samo jedna. Gačanović je tada pitao svjedoka šta ako mu on kaže da je nesporno bila još jedna patrola zbog videonadzora, svjedok je ponovio da je bila samo jedna.

Dupovac sa advokatom Erminom Gačanovićem

Dupovac je pitao da li postoji neki propis o postupanju u slučaju uviđaja saobraćajne nesreće, na što je svjedok kazao da postoji pravilnik o provođenju uviđaja. Upitan da li je u ovom slučaju postupljeno išta mimo tog protokola kazao je da "ne bi trebalo da je". Na pitanje je li drugačije postupano nego npr. u nekoj saobraćajnoj nesreći koja se desila mjesec prije ili dva poslije, svjedok je odgovorio da nije. 

Drakovac je kazao da je 9. februara radio od 18 sati i preuzeo dokumentaciju sačinjenu taj dan. Kazao je da su policajci koji su postupali sačinili službenu zabilješku i predali je njemu i da je takva praksa. U prilogu je bila koverta sa četiri komadića stakla, u koverti, čije boje se nije mogao sjetiti. On je to stavio u fasciklu za komandira, koji to, kako je kazao, dalje signira gdje treba.

Gačanović ga je pitao da li bi on ikada naložio da se ne sačini službena zabilješka, odgovorio odrično. 

Dupovac je pitao da li je policajac Amel Serdarević išta predao, a svjedok je kazao da se ne sjeća. 

Suđenje će biti nastavljeno 3. marta, kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka optužbe. 

Pogledajte šta su nakon ročišta kazali oštećeni Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.