open-navfaktor-logo
search
Radnici odlaze
Smailbegović objašnjava: Zašto poslodavci ne povećaju značajnije plaće svojim radnicima i zašto im je potrebna pomoć države?
Prije desetak godina u Bosni i Hercegovini bila je omiljena uzrečica nekih poslodavaca: Ako ti nećeš raditi za 400, ima ko će za 300 maraka. Sada se velikom broju poslodavaca ta uzrečica vratila kao bumerang i radnici prije svega zbog malih plaća odlaze iz BiH.
15.04.2023. u 07:55
get url
text

Poslodavci zbog straha da ne izgube svoje radnike obećavaju značajnije povećanje plaća, ali ako se država odrekne dijela doprinosa. Također traže pomoć sa svih strana da zadrže radnike na poslu.

Mogu li išta poslodavci sami uraditi ne čekajući na pomoć države ili bilo koga drugog da povećaju plaće svojim radnicima, pitali smo Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

- Posebno u protekloj godini u privatnom sektoru plaće su generalno išle prema gore. U međuvremenu plaće se dižu i nastavit će se povećavati i koliko ko od poslodavaca bude mogao izdržati. Neki će radnici ići raditi negdje drugo za veće plaće. Neki će radnici raditi za one plaće koje imaju. Zbog toga neke firme će preživjeti, neke i propasti i šta će se desiti, vidjet ćemo – procjenjuje Smailbegović.

To neće biti dovoljno i Smailbegović se uzda u pomoć države.

- Uz naš pokušaj da kompanije podižu plaće radnicima koliko mogu mora se priključiti i država. Za sve ove godine država za povećanje plaća nije napravila ni jedan korak. Pričamo o smanjenju doprinosa šest godina. Mi smo pokušali sa kratkoročnim rješenjem da se radnicima isplati na mjesečnu plaću do 400 maraka, ali da se na ovaj dodatak plati 11 posto doprinosa – kaže Smailbegović.

No, pitanje je da li će se ovakvim načinom obračuna dodatka na plaće ugroziti zdravstveni i penzioni fond.

- Na plaću se do kraja prošle godine uplaćuje puni doprinos i time bi penzioni i zdravstveni fond bio napunjen sa prošlogodišnjim prihodima i plus bi imali ovih 11 posto. Ovo bi se odnosilo samo na zaposlene u privrednim društvima i obrtima. Naš prijedlog je da bude obuhvaćen samo realni (privatni), a ne društveni sektor. Od dodatnih do 400 maraka 89 posto novca bi dobio radnik, a 11 posto država i poslodavac bi platio 50 maraka doprinosa – pojašnjava naš sagovornik.

Kako tvrdi Smailbegović, Udruženje poslodavaca pokušalo je na sve načine preko parlamentarnih stranaka izlobirati da se smanje doprinosi na plaće kako bi poslodavci značajnije povećali plaće svojim radnicima.

- U Parlamentu FBiH izgleda da nas ne čuju. Nema s kim nismo pričali od lidera partija, šefova klubova i zastupnika u Parlamentu i svi su nam govorili da to podržavaju i onda zaborave na sve. Mi ne odustajemo i prva sjednica Parlamenta koja se zakaže, tražit ćemo da se to uvrsti na dnevni red. Ne vidmo ni jedan razuman razlog zašto se ne bi smanjili doprinosi – zaključuje Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.