Glinena pločica veličine 15.2 centimetra puta 12.7 centimetara sadrži fragmente Epa o Gilgamešu. Taj se ep smatra najstarijim književnim djelom na svijetu, nastao u praskozorje civilizacije, a prepričava avanture moćnog kralja Mezopotamije u njegovoj potrazi za besmrtnošću.

Američki trgovac umjetninama je kupio pločicu 2003. od jordanske porodice nastanjene u Jordanu koja se bavi trgovanjem bliskoistočnim antikvitetima.

Godine 2007. ta je starina prodana za 50.000 dolara s lažnim papirima o njezinom porijeklu, da bi je 2014. godine od ugledne aukcijske kuće za 1.67 milijuna dolara kupio David Green, vlasnik lanca dućana Hobby Lobby, koji ju je izložio u Muzeju Biblije u Washingtonu.

Policija je u septembru 2019. zaplijenila drevnu pločicu s tekstom na klinastom pismu, a savezni sudija je u ponedjeljak potvrdio da je zaplijenjena prema odredbama zakona o konfiskaciji. U julu 2017. je presuđeno da Hobby Lobby mora Iraku vratiti nekoliko hiljada predmeta iz perioda Mezopotamije koji su ilegalno ušli u SAD.