open-navfaktor-logo
search
Odvoz otpada
Smeće u Sarajevu: Zašto 41 vozilo u KJKP Rad nije registrovano?
Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad imalo je 41 neregistrovano vozilo, što je sredinom prošlog mjeseca nakon posjete ovom preduzeću potvrdio i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.
09.06.2021. u 17:13
get url
text

Neregistrovana vozila nisu mogla biti u pogonu, te je, kako je između ostalog naveo premijer, jedan od problema s kojim se KJKP Rad suočava. U međuvremenu, građani imaju brojne pritužbe na čistoću glavnog grada, te se žale i na to da se smeće ne odvozi redovno.

VEZANI TEKST - Forto obmanjuje javnost: KJKP Rad i ranije praznio "zvonaste" kontejnere, Sarajevo i dalje nečisto

Prema riječima Mirze Ramića, glasnogovornika KJKP Rad, problem sa neregistrovanim vozilima seže još od prošle godine.

- To je u vezi sa samom nemogućnošću potpisivanja ugovora sa dobavljačima za nabavku rezervnih dijelova, nafte i svega ostalog, čija ukupna vrijednost prelazi 50.000 KM. Između ostalog, nismo mogli da potpišemo ugovore sa firmama koje vrše registraciju i tehnički pregled vozila. U tome svemu izašao nam je GRAS ususret, završeni su tehnički pregledi, a od tih 40-ak vozila koja nisu bila registrovana, već je u pogonu gotovo više od polovine – kazao je Ramić, te dodao da kako se završava sa registracijom vozila, tako se i ona puštaju na teren da obavljaju svoje zadatke.

Objasnio je i zašto vozila nisu mogla biti registrovana.

VEZANI TEKST - Hoće li smeće sa sarajevskih ulica biti pokupljeno: KJKP Rad odobreno 1,6 miliona KM za novu opremu

- Prošle godine je Vlada KS donijela moratorij zbog koje nismo mogli potpisivati ugovore jer nije bilo potvrđeno imenovanje Nadzornog odbora i, između ostalog, to je nešto što je ostalo od ranije i što se reflektovalo sada – istakao je.

Među neregistrovanim vozilima, kako je dodao, pretežno su ona koja su namijenjena za javnu higijenu.

- Među njima su cisterne, čistilice, takozvani auto-smećari. To su pretežno vozila koja su bila neregistrovana upravo iz razloga jer nismo mogli potpisivati ugovore za tehnički pregled i registraciju. Posljednja informacija, otprilke od prije nekih pet ili šest dana, jeste da je više od pola vozila pušteno u rad. Očekujemo da će do kraja juna biti puštena sva vozila, barem što se tiče tih problema u vezi s tehničkim pregledom i registracijom – naglasio je Ramić.

Naš sagovornik je kazao kako KJKP Rad raspolaže sa dovoljnim brojem vozila kada je u pitanju sam odvoz otpada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.