Irak

Snage sigurnosti ubile pet demonstranata

Objavljeno: 24.11.2019. u 11:40

Korištene bojeva municija i suzavac

Najmanje pet osoba je poginulo a nekoliko desetina drugih je povrijeđeno kada su snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante u južnom Iraku. Protestnici u Bagdadu okupili su se na tri mosta, a snage sigurnosti su koristile bojevu municiju i suzavac da ih rastjeraju. Tada su ubijene tri osobe, a više od 50 je ranjeno, javljaju izvori iz policije i bolnica.  

Dvije osobe su izgubile život a 70 je ranjeno u nedjelju u luci Umm Qasr blizu Basre. Nekoliko ranjenih osoba se nalazi u kritičnom stanju, prenosi Reuters. Najmanje 330 ljudi je poginulo u masovnim protestima, najvećim od pada Saddama Husseina 2003. godine, koji su u Bagdadu i južnom Iraku počeli u oktobru.

Demonstranti žele svrgnuti sa vlasti političku elitu koju smatraju korumpiranom i u službi stranim silama, dok većina Iračana živi u siromaštvu, bez posla, edukacije i zdravstvene njege. 

Izvor:   Agencije

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije