Agencija za meteorologiju Japana (JMA) saopćila je kako je zemljotres jačine 5,9 stepeni u 22.41 po lokalnom vremenu pogodio područje u prefekturi Chiba, a hipocentar je bio na 80 kilometara.

Agencija je prvotno saopćila da je jačina zemljotresa bila 6,1, ali je naknadno podatak revidiran na 5,9. Podrhtavanje su osjetili i stanovnici u Tokiju, te obližnjim prefekturama Kanagawa i Saitama.

JMA nije izdao upozorenje od cunamija, a u saopćenju je navedeno kako je riječ o najsnažnijem zemljotresu koji se osjetio u glavnom gradu, nakon potresa jačine devet stepeni koji je u martu 2011. godine pogodio sjeveroistok zemlje.

Agencija je upozorila i kako bi moglo doći do novih sličnih podrhtavanja, odrona i klizišta zbog čega je stanovništvo pozvano na dodatni oprez.

Novinska agencija Kyodo javila je kako su u Tokiju i obližnjim područjima usljed posljedica zemljotresa povrijeđene 32 osobe, a Agencija za upravljanje požarima i vanrednim stanjima saopćila je da je teško stanje troje povrijeđenih.

Zbog zemljotresa obustavljen je željeznički saobraćaj, a posljedice je osjetilo oko 368.000 putnika. U Tokiju je prekinuto snabdijevanje električnom energijom u 250 domaćinstava.