open-navfaktor-logo
search
Meksiko
Snimak smrtonosnog požara u centru za migrante izazvao šok zbog postupka službenika
U Meksiku raste bijes nakon požara u migrantskom centru u Ciudad Juarezu u kojem je poginulo 38 migranata. Pojavio se snimak koji pokazuje trenutak kada je izbio požar u centru koji vodi meksički Nacionalni institut za migracije (INM).
29.03.2023. u 22:34
get url
text
Požar u migrantskom centru u Meksiku

Čini se da uniformisani službenici odlaze dok vatra izbija u uglu, ostavljajući grupu muškaraca iza sebe u nečemu što izgleda kao zaključana ćelija.

Muškarci bezuspješno pokušavaju otvoriti vrata s rešetkama jer se dim brzo širi.

BBC je potvrdio snimak tako što je pretražio sličicu i sedam kadrova iz videa od 32 sekunde i nije pronašao kopiju prije utorka navečer, što ukazuje da je snimak nedavno nastao.

Također su razgovarali s Alejandrom Coronom, koordinatoricom Jezuitske službe za izbjeglice u Ciudad Juarezu, koja posjećuje ustanovu svake sedmice.

Ona je rekla da je pogled koji se vidi na snimku u skladu s lokacijom sigurnosne kamere na ulazu u prostor za pritvor za muškarce.

Corona je objasnila da se u migrantskom centru, koji se nalazi južno od mosta koji povezuje Ciudad Juarez s gradom El Paso u Teksasu, nalaze kancelarije u kojima se obrađuju migranti, kao i područja u kojima mogu biti zadržani.

Ona je prostor iza rešetaka koji se vidi na snimku opisala kao "ćeliju".

- Vrata su uvijek bila zaključana kada smo posjetili ovo područje, a čak i kada dođemo da razgovaramo s migrantima, oni ne mogu da izađu, mi moramo da ostanemo napolju - objasnila je ona.

- Ne znam za izlaz u slučaju nužde, koliko znam vrata koja vidite na snimku su jedini izlaz - dodala je.

Corona je rekla da je ćeliju, u kojoj obično ima između 40 i 60 muškaraca, tokom njenih posjeta nadgledao privatni zaštitar i član osoblja INM-a, koji se slaže s dvojicom uniformiranih muškaraca koji se mogu vidjeti na snimku. 

Snimak je naširoko distribuiran na Twitteru i objavljen od strane brojnih meksičkih novina, pri čemu su mnogi ljudi izrazili šok zbog, kako su rekli, propusta uniformisanog osoblja da reaguje.

Oni ukazuju na trenutak u kojem se čini da jedan od muškaraca u uniformi ignorira čovjeka iza vrata s rešetkama, koji izgleda pokušava da ih otvori, ali ne uspijeva dok se plamen širi.

Kako na snimku nema zvuka, nije moguće utvrditi šta je, ako išta, rečeno kada je izbio požar. Također je nejasno šta radi uniformisano osoblje kada nisu pred kamerama.

Dim tada ispunjava prostoriju otežavajući razaznavanje bilo čega osim odsjaja plamena.

Čini se da snimci podržavaju izjavu supruge venecuelanskog migranta koji je preživio požar.

Viangly Infante Padron rekla je novinarima da su policajci ostavili njenog muža i druge muške migrante "iza zaključanih rešetaka" dok su bježali.

- Svuda je bilo dima. Pustili su žene i osoblje za migracije, ali tek kada su vatrogasci stigli, pustili su muškarce napolje - rekla je ona novinskoj agenciji Associated Press.

Ona je rekla i da su muškarci protestovali jer im u pritvoru nisu davali vodu.

U ponedjeljak je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrado rekao da su migranti zapalili dušeke "kada su saznali da će biti deportovani".

U utorak je rekao da će biti provedena detaljna istraga i obećao da "neće biti nekažnjivosti i da niko neće biti zaštićen".

Meksički zvaničnici kažu da je ukupno 68 muškaraca bilo u objektu u trenutku izbijanja požara. Većina je bila iz Gvatemale, dok su ostali iz Kolumbije, Ekvadora, Salvadora, Hondurasa i Venecuele.

Meksički zvaničnici objavili su imena svih muškaraca, ali još nisu dali pojašnjenje ko je od njih mrtav, a koji su preživjeli.

Također su revidirali broj mrtvih sa 40 na 38, dok se za 28 navodi da je teško povrijeđeno i da je udahnuto dima.

Corona je rekla za BBC da su racije za pritvaranje migranata postale učestale u Ciudad Juarezu.

- Svako ko uđe u Meksiko na neregularan način može se suočiti s hapšenjem - rekla je.

Dodala je da je važno napomenuti da to ne znači da su oni koji se nalaze u objektu počinili bilo kakav zločin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.