open-navfaktor-logo
search
Usvojena Pozitivna lista
Snižene cijene 308 lijekova u TK
Pozitivna lista lijekova Tuzlanskog kantona utvrđena je danas odlukom Vlade TK, a cijene lijekova usklađene su sa maksimalnim veleprodajnim cijenama za tržište BiH, koje je propisala nadležna državna agencija. To znači da su snižene cijene 308 lijekova, u rasponu od jedan do 47 posto, a prosječno sniženje iznosi sedam posto.
12.09.2018. u 19:02
get url
text

Pozitivna lista lijekova TK broji 1.120 lijekova na A listi i još 23 lijeka na B listi. Od toga je 40 posto lijekova pet domaćih proizvođača, dok ostatak čini više od 60 proizvođača iz inozemstva.

- Kod 814 lijekova nije bilo korekcija cijena, ali gledajući ukupne brojke, može se očekivati ukupno smanjenje redovne potrošnje za lijekove na osnovu postojećih trendova za oko dva posto. To znači uštedu oko 800 hiljada maraka - rekao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK, u skladu s odlukom Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, već primjenjuje niže cijene, tako da je današnja odluka Vlade samo ozvaničila postojeće stanje.

U toku usaglašavanja cijena lijekova Ministarstvo je zaprimilo nekoliko zahtjeva za skidanje ljekova sa Pozitivne liste lijekova TK od strane proizvođača ili zastupnika tih lijekova zbog prestanka proizvodnje, ali i nekoliko zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom za stavljanje na listu lijekova. Tako da je danas usvojena ažurirana lista, a za sve lijekove koji se ne proizvode postoji adekvatna zamjena.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.