open-navfaktor-logo
search
Pamti "Sarajevske ruže"
Snowden govorio o Kijevu pa podsjetio na opsadu Sarajeva: Još se sjećam crvenih ožiljaka na ulicama
Najpoznatiji zviždač na svijetu, bivši uposlenik CIA-e Edward Snowden komentarisao je mogući sukob između Rusije i Ukrajine, pri čemu se sjetio i žrtava koje su ubijene tokom opsade Sarajeva.
19.02.2022. u 09:21
get url
text

On je na Twitteru podijelio dio jučerašnjeg obraćanja predsjednika SAD-a Joe Bidena u vezi sa ukrajinskom krizom. Biden je između ostalog izjavio da vjeruje kako će ruski predsjednik Vladimir Putin napasti Ukrajinu u narednim danima te da će mu meta biti glavni grad Kijev.

Snowden je, komentarišući to, istakao da mu je mogućnost napada na Ukrajinu zastrašujuća da bi je uopće mogao zamisliti. Usporedio je tu situaciju sa opsadom Sarajeva.

- Još se sjećam crvenih ožiljaka na ulicama Sarajeva, "Sarajevskih ruža" koje podsjećaju na one koji su ubijeni tokom granatiranja grada - napisao je Snowden na Twitteru.

Dodao je da je Kijev mnogo veći grad od Sarajeva što bi značilo i više žrtava. Prisjetio se i stradanja u gradu Grozni tokom čečenskog rata te krvavog sukoba u Faludži u Iraku, podvlačeći da bi stradanja u Ukrajini bila jednostavno nezamisliva.

Snowden je tokom 2007. godine, kao stručnjak CIA-e boravio u Evropi, te i u Sarajevu što je opisano u knjizi "Dosje Snowden".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.