Predstavnici Centra za socijalni rad Banja Luka izrazili su danas zabrinutost nakon jučerašnjeg incidenta u njihovim prostorijama, te uputili dramatičan apel. Tvrde da im se prijeti svakodnevno, te da je samo pitanje dana kada će neko smrtno stradati. Zatražili su status službenih lica, te dodatne mjere obezbjeđenja, objašnjavajući da neće da budu "glineni golubovi", ali istakli neadekvatne reakcije ostalih karika, prije svega suda u tužilaštva. 

Kao što smo jučer objavili, Banjalučanin Đorđe D. je juče ujutro prvo verbalno, a zatim i fizički napao radnike Centra, a voditelja njegovog predmeta Ognjena B. je udario glavom. Radnici su ga uspjeli savladati i držati do dolaska policije, koja ga je zatim uhapsila. U Centru su prije jučerašnjeg incidenta znali da se radi o "problematičnoj stranci". 

Psiholog Marija Jakovljević istakla je da su se jučer na hodnicima Centra dešavale "filmske scene". Upitala je i "gdje je sada nasilnik", a odgovor je zatražila od tužilaštva. 

- Gdje je taj čovjek sada, šta će biti sa nama, a tek sa njegovom suprugom, porodicom... - kazala je Jakovljević. 

Ona je upozorila da su socijalni radnici samo karika u lancu, a da je stanje kada je u pitanju zaštita djece i žena žrtava, alarmantno! 

 


Socijalni radnik Bojan Arula kazao je danas da je jučerašnja vijest izazvala i lavinu negativnih komentara prema socijalnim radnicima. On i njegove kolege upozoravaju da ovo nije bio izolovan slučaj, nego samo jedna od konfliktnih situacija koja je eskalirala. 
- O nama se piše ili kada nam ubiju korisnike, u smislu šta nismo preduzeli ili kada ubiju nas, u smislu šta smo zgriješili - rekao je Arula. 
 
- Čovjek koji nas je juče napao ima ozbiljnih psihičkih smetnji i treba da završi u zdravstvenoj ustanovi - rekao je Arula. 
On je kazao da se socijalnim radnicima svakodnevno prijeti, kako njima tako i njihovim porodicama, da dvije kolegice trenutno primaju prijetnje, a da jednoj od njih prijeti čovjek koji je na izdržavanju zatvorske kazne. 
- U našu zaštitu ne staje niko - dodao je. 
Bojan Zec iz sindikalne organizacije je istakao da je ovo posao visokog rizika, a da imaju preko 20.000 korisnika. 
Upozorio je i da uglavnom na teren idu sami, ali da će ubuduće insistirati da sa njima idu i policija ili drugo ovlašteno lice. 
- Nećemo da budemo glineni ne golubovi i lica za odstrel. Izborićemo se za naš položaj - kazao je Zec. 
Kazao je i da napade često ne prijavljuju, kako zbog pravosudne neažurnosti , tako i zbog straha, jer nemaju status službenih lica, pa da bi nasilnik bio sankcionisan, moraju privatno da ga tuže. 


B. S.