open-navfaktor-logo
search
Guverner Centralne banke
Softić: Naša stranka traži moju smjenu samo zbog parkinga na Hastahani
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić smatra da je jedini razlog zahtjeva Naše stranke za njegovu smjenu činjenica da je Centralna banka Bosne i Herecgovine u 2019. godini, na zakonit i savjestan način, kupila parking prostor na području lokaliteta Hastahana, nad kojim je stekla pravo vlasništva.
30.04.2021. u 19:17
get url
text

- Sve zakonske i pravne činjenice su na strani Centralne banke i toga su itekako svjesni. Iz nekog razloga Naša stranka tek sad pokazuje interese za taj lokalitet - naveo je Softić u izjavi povodom zahtjeva Naše stranke za njegovu smjenu sa mjesta guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Kako je naglasio "neće se politička ambicija graditi rušenjem Centralne banke Bosne i Hercegovine protivno interesima građana Bosne i Hercegovine. Bez stabilnosti i bez države sve je ništa".

- Rezultati CBBiH su izuzetno dobri, uzevši u obzir uslove na finansijskim tržištima o čemu smo dobili potvrde i pohvale relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, uključujući i Međunarodni monetarni fond – istaknuo je, između ostalog, Softić, saopćio je Ured za komunikacije Centralne banke BiH.

Naša stranka ranije je pozvala Predsjedništvo BiH da imenuje novog guvernera Centralne banke BiH, nakon što Senadu Sofitću istekne mandat.

Povod za to su, kako tvrde iz NS-a, loši rezultati rada guvernera CBBiH.

- Prosječna godišnja dobit CBBH u petogodišnjem periodu koji je prethodio Softićevom mandatu (2011-2015) iznosila je 35 miliona KM i niti u jednoj od navedenih godina nije pala ispod 30 miliona. Već u prvoj punoj godini Softićevog mandata, dobit je pala na 14 miliona KM, te je, osim djelomičnog rasta u 2019. uzrokovanog prodajom vrijednosnih papira, nastavila padati u svakoj narednoj godini. U 2018. dobit je pala na samo osam miliona, u prošloj i ispod tog iznosa, te prosječna godišnja dobit u Softićevom mandatu iznosi tek 13 miliona KM - navodi se u saopćenju NS-a.

Zahtjev za smjenu guvernera Softića obrazložio je zastupnik NS-a u državnom Parlamentu Damir Arnaut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.