open-navfaktor-logo
search
Smrzlo se 12 migranata
Soylu: Grčke granične jedinice postupaju zločinački prema žrtvi i dobronamjerno prema FETO-u
Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu reagovao je oštro na slučaj pronalaska tijela neprijavljenih migranata umrlih od smrzavanja na otvorenom na području grada Edirne, a koje su grčke granične jedinice prethodno potisnule nazad u Tursku
02.02.2022. u 13:27
get url
text

Soylu je na nalogu na društvenim mrežama istakao da grčke granične jedinice postupaju "zločinački prema žrtvi i dobronamjerno prema FETO-u".

- Datum 2. februar 2022. godine, mjesto Ipsala, grčka granica, smrzlo se 12 od 22 migranta kojima su prethodno skinute cipele i odjeća i koje su grčke granične jedinice potisnule nazad. Evropska unija je nemoćna, slaba i nehumana. Grčke granične jedinice postupaju zločinački prema žrtvi, a suosjećaju sa FETO-om. Neka je rahmet dušama preminulih - napisao je Soylu.

VEZANI TEKST - U Edirneu pronađena tijela devetero neprijavljenih migranata umrlih od smrzavanja

Edirne je grad u istočnoj Trakiji, u turskoj regiji Marmara, u provinciji Edirne, nedaleko od granice sa Grčkom i Bugarskom. Ipsala je grad u provinciji Edirne gdje se nalazi jedan od glavnih graničnih prelaza između Grčke i Turske.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Ranije je saopćeno da su na području grada Edirne u Turskoj pronađena tijela devetero neprijavljenih migranata umrlih od smrzavanja na otvorenom. U saopćenju Ureda guvernera navedeno je da se radi o migrantima koje su grčke vlasti potisnule nazad u Turkiye.

- Na lokaciji Mandakoru u selu Pasakoy pronađena su beživotna tijela devetero migranata koji su umrli od smrzavanja, a koje su Grci prethodno potisnuli nazad. Jedan migrant, koji je također bio u opasnosti od smrzavanja, spašen je i prebačen u državnu bolnicu Kesan. U tom regionu nastavljamo potragu za eventualnim migrantima kojima bi mogla biti potrebna medicinska pomoć. Pokrenuta je sudska istraga - kaže se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.