open-navfaktor-logo
search
Provedena akcija
Specijalci uhapsili jednog od vođa ISIL-a, zbog težine ga u zatvor priveli kamionom
Nije bilo jasno kako je uklonjen iz svog skrovišta i mnogi su se preko interneta rugali njegovoj težini rekavši da se sigurno krio u pekari
17.01.2020. u 12:40
get url
text
Shifa al-Nima
get url
text

Pretilog "muftiju" takozvane Islamske države Shifu al-Nimu uhapsili su u četvrtak irački specijalci u akciji koja je ocijenjena kao jedna od najvećih u posljednjim mjesecima.

Fotografije nastale nakon hapšenja pokazuju pretilog Al-Nimu, koji je bio prevelik da bi stao u policijski automobil, pa su ga u pritvor morali prevoziti u kamionu.

Shifa al-Nima je uhapšen u Mosulu na sjeveru Iraka u okviru akcije protiv pripadnika ISIL-a koje se odvijaju uprkos povećanim tenzijama između SAD-a i Irana koje se "prelamaju" upravo preko ove države. Koalicija predvođena SAD-om obustavila je operacije protiv ISIL-a ranije ovog mjeseca, ali ih je nedavno pokušala ponovo pokrenuti.

Prema izvještajima iračke policije, ovaj "muftija" bio je poznat po širenju ekstremizma u džamijama protiv snaga sigurnosti i poticao je nasilje u ime ISIL-a.

- Smatra se jednim od glavnih lidera ISIL-a i bio je odgovoran za izdavanje fetvi koje su dovele do ubistva učenjaka i vjerskih službenika - saopćila je iračka policija.

Nima je također izdao fetvu za bombardiranje grobnice poslanika Junusa u Mosulu. Uhapšen je u kvartu Mansur u zapadnom Mosulu, takozvanoj "desnoj strani" grada, koja se nalazi na desnoj obali rijeke Tigris.

Objavljene fotografije pokazuju da se član ISIL-a udebljao tokom skrivanja. Nije bilo jasno kako je uklonjen iz svog skrovišta i mnogi su se preko interneta rugali njegovoj težini rekavši da se sigurno krio u pekari.

Fotografije iz njegovog vremena kao muftije pod ISIL-om prikazuju ga kako se smiješi i opušta. Njegovo ime se ponekad naziva "Šija Naemah", Shifa bin Ali al-Nima'a ili Abu Abdul Bari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.