Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je kako se teško oteti utisku da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice imalo za cilj i da se Srbi prikažu kao zakleti neprijatelji EU-a, a drugi narodi, poslušni pojedinci i pijuni iz srpskog naroda predvodnicima prema Zapadu.

- Ja i sada mogu otvoreno reći - srpski narod više želi Evropu i njene istinske vrijednosti i stremi ka njima od poslušnika Ankare i Teherana i lažnih bh. patriota - rekao je Špirić za Srnu.

Ponovivši da mu ništa ne znači to što su ga stavili na listu i da mu je to "potpuno nebitno, jer će se brzo pokazati čiji rukopis stoji iza toga", Špirić je naglasio da se i dalje pita kakve veze s tim imaju njegova supruga i djeca, koji su također uvršteni na listu.

- Kome u 21. vijeku treba da me ucjenjuje preko žene i djece? Zašto oni da budu žrtve moje politike, od koje nemam namjeru da odustanem koliko god me progonili? Da li na taj način žele da me oslabe? Vjerovali smo da su takva vremena ostala daleko iza nas, ali evo pokazalo se da nisu - zaključio je Špirić.

Sjedinjene Američke Države su 10. septembra uvele sankcije Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno u odluci State Departmenta, njegove umiješanosti u korupciju.