open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Sporazum o priznanju krivnje inspektora SIPA-e s Tužilaštvom vraćen na doradu
Darko Marčetić, inspektora SIPA-e, optužen je za zloupotrebu položaja, iznudu i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka
21.05.2019. u 14:30
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine je sporazum o priznanju krivnje Darka Marčetića, inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) optuženog za zloupotrebu položaja, iznudu i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, vratio na usklađivanje sa zakonom.

- Ovaj sporazum nije u skladu sa zakonom, pa ga Sud kao takvog ne bi mogao prihvatiti. On mora biti u skladu s odredbama o sticaju -  rekla je sutkinja Džemila Begović.

Ona je istakla da je, prema sporazumu koji je Marčetić sklopio s Tužilaštvom BiH, za jedno krivično djelo predviđena kazna u trajanju od jedne godine, za drugo u trajanju od dva mjeseca, te jedinstvena kazna od godinu dana.

- Po zakonu o sticaju, svaka pojedinačna mora biti veća od jedinstvene kazne - pojasnila je Begović, predloživši da se sporazum uskladi sa zakonom, što su stranke u postupku i prihvatile.

Marčetić, koji je uposlen kao istražilac u Kriminalističko-istražnom odjelu SIPA-e u Banjoj Luci, tokom ljeta 2018. je, prema navodima optužnice, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iskorištavanjem i prekoračenjem svog službenog položaja, u dogovoru s Adnanom Aličićem doveo u zabludu osobe s područja Ključa u vezi s pošiljkom iz inostranstva koja je sadržavala nedozvoljene supstance.

Kako stoji u optužnici, Aličić je kontaktirao jednog od njih i kazao da ima problema s robom na granici, ali da se to može riješiti preko Marčetića i da je za tu uslugu potrebno 1.000 eura, iznos koji je predat optuženom, a ovaj je dao spornu robu.

Optužnica dalje navodi da je preko Aličića na isti način Marčetić tražio 2.500 eura od istih osoba, kako bi navodno stopirao postupke koji se protiv njih vode u Švicarskoj i BiH, a taj je iznos predat optuženima.

Pored toga, Marčetić se tereti da je preko korisničkog naloga sa šifrom nezakonito pristupio bazi ličnih podataka IDDEEA i koristio predmete kojima te osobe nisu obuhvaćene niti tretirane na bilo koji način, a što je korišteno pri pribavljanju iznosa od 2.500 eura.

Aličić je bio optužen s Marčetićem, ali u odnosu na njega došlo je do razdvajanja postupka zbog zaključenog sporazuma o priznanju krivnje.

Oglašen je krivim za pomaganje u zloupotrebi položaja ili ovlaštenja i Sud mu je izrekao uslovnu kaznu od jedne godine sa rokom kušnje od dvije godine.

Termin nastavka suđenja će naknadno biti zakazan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.