open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatna priča
Sposobnosti koje je stekao spremajući se za Olimpijadu, iskoristio za pljačkanje banaka
Tom Justice bio je perspektivan biciklista, ali nakon što je shvatio da neće uspjeti da izbori mjesto na Olimpijskim igrama, napustio je sport i našao posao.
25.04.2022. u 21:42
get url
text
Tom Justice

- Htio sam nešto postići nešto posebno i osjećao sam da umirem iznutra - govori on o vremenu kada je odlučio da opljačka svoju prvu banku.

Pljačkao je tako što je blagajnici predao poruku i vreću za novac, a potom bi bježao koristeći bicikl. Na ovaj način opljačkao je 26 banaka prije nego je uhavećen.

- Sjeo sam na bicikl i tokom cijelog puta kući osjećao sam ushićenje od endorfina. Nešto što nikada nisam osjetio - kaže Tom Justice.

Njegova porodica i djevojka Bari nisu znali šta Tom radi, a nakon nekog vremena počeo je koristiti i drogu, što je samo pogoršalo situaciju.

- Postao sam običan lopov i to je bio grozan osjećaj - kaže on za BBC.

Bježao je nakon pljačke u Californiji 7. marta 2002. godine, kada ga je zaustavio policajac i tražio da vidi šta je u njegovoj torbi. Pobjegao je biciklom, a onda ga je bacio i sakrio se u obližnjem potoku. Počela je potraga helikopterima, a pozvani su i policijski psi.

FBI je pronašao njegov specijalni bicikl za trke i ubrzo ga povezala s Tomom. Njegova porodica je saznala čime se bavio, on je na kraju sve priznao i osuđen je na devet godina zatvora.

- On jednog super tajnog života, to je postala sramota kroz koju su moji roditelji morali proći. Odlazak u zatvor na devet godina mi je spasilo život - kaže on.

Pušten je na slobodu 2011. godine i tada je ponovo počeo život iznova. Pomirio se s djevojkom Bari i sada ima novi posao kao socijalni radnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.