- Htio sam nešto postići nešto posebno i osjećao sam da umirem iznutra - govori on o vremenu kada je odlučio da opljačka svoju prvu banku.

Pljačkao je tako što je blagajnici predao poruku i vreću za novac, a potom bi bježao koristeći bicikl. Na ovaj način opljačkao je 26 banaka prije nego je uhavećen.

- Sjeo sam na bicikl i tokom cijelog puta kući osjećao sam ushićenje od endorfina. Nešto što nikada nisam osjetio - kaže Tom Justice.

Njegova porodica i djevojka Bari nisu znali šta Tom radi, a nakon nekog vremena počeo je koristiti i drogu, što je samo pogoršalo situaciju.

- Postao sam običan lopov i to je bio grozan osjećaj - kaže on za BBC.

Bježao je nakon pljačke u Californiji 7. marta 2002. godine, kada ga je zaustavio policajac i tražio da vidi šta je u njegovoj torbi. Pobjegao je biciklom, a onda ga je bacio i sakrio se u obližnjem potoku. Počela je potraga helikopterima, a pozvani su i policijski psi.

FBI je pronašao njegov specijalni bicikl za trke i ubrzo ga povezala s Tomom. Njegova porodica je saznala čime se bavio, on je na kraju sve priznao i osuđen je na devet godina zatvora.

- On jednog super tajnog života, to je postala sramota kroz koju su moji roditelji morali proći. Odlazak u zatvor na devet godina mi je spasilo život - kaže on.

Pušten je na slobodu 2011. godine i tada je ponovo počeo život iznova. Pomirio se s djevojkom Bari i sada ima novi posao kao socijalni radnik.