Posljednji šef diplomatije SFR Jugoslavije i amasador SFRJ u Ujedinjenim nacijama Budimir Lončar i akademik Asim Kurjak, stigli su večeras u dvodnevnu posjetu u Zenicu.

Oni će sutra, u 17.00 sati na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, održati predavanja za studente prava i ekonomije tog univerziteta.

Inicijatori i domaćini te posjete su rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Damir Kukić te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i kantonalni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak, koji će goste upoznati s kulturnim i turističkim znamenitostima Zenice i ZDK-a.

- Osim predavanja na UNZE-u, naši će gosti sutra posjetiti i Park Kulina bana na Bilinom polju, zatim Muzeju grada Zenica, a bit će i gosti premijera ZDK Mirze Ganića i predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ćazima Huskića - kazao je Duvnjak za Fenu.

Lončar će održati predavanje na temu "Svijet, Europa, region i BiH - 30 godina nakon rušenja Berlinskog zida", dok će Kurjak održati predavanje na temu "Značaj izgradnje znanstvenih lidera za budućnost Bosne i Hercegovine".