- Cilj je da naša Opća bolnica dobije status kantonalne što prije. Jedino što joj sada nedostaje jeste osnivanje nastavno-istraživačkog odsjeka jer kantonalna bolnica ujedno predstavlja i nastavnu bazu za medicinsku grupaciju predmeta. Nadamo se da će ovaj nacrt dobiti podršku Skupštine, a ukoliko se to desi, naš prijedlog je da bude upućen u javnu raspravu u trajanju od od 45 dana - kazao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo iz Kluba SDA Jasmina Biščević-Tokić ističe da Vlada KS transformacijom Opće Bolnice u kantonalnu ima samo jedan cilj, a to je stvaranje konkurenta Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

- Oni žele da to bude nastavna baza i konkurent KCUS-u i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Međutim, oni imaju dosta nedostataka. Nemaju sve klinike, odgovarajući prostor, opremu, kadar. Vidjet ćemo u kojem će to pravcu ići - kazala je Biščević-Tokić.

Prema riječima ministra zdravstva Harisa Vranića, Nacrt je kreiran po uzoru na zakone koji se odnose na djelatnost kantonalnih bolnica u drugim kantonima. Istakao je da Sarajevo mora imati kantonalnu bolnicu, zbog čega se i pristupilo izradi ovog zakona.

Pokušali smo kontaktirati ministra Vranića kako bismo dobili više informacija o ovoj inicijativi, ali ministar nije želio odgovoriti na naše pozive.