open-navfaktor-logo
search
Rusi otkrili sve
Šta je Čović dogovarao s ruskim diplomatom, zašto Zagreb govori o "redovnim konsultacijama"
Rusija u velikoj političkoj utakmici na Balkanu u kojoj se određuje budućnost Bosne i Hercegovine ne želi ništa prepustiti slučaju, a to podrazumijeva i da Kremlj u destruktivnom djelovanju prema našoj državi i dalje ima podršku, bolje rečeno, savezništvo Hrvatske.  
24.11.2021. u 13:44
get url
text

VEZANI TEKST - Da li je dobio garancije Zagreba: Čović najavljuje izmjene Izbornog zakona do kraja godine

Tako se u Zagrebu prekjučer obreo zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško, iskusni diplomata koji je prije ove funkcije nepunih šest godina proveo kao stalni predstavnik Rusije pri NATO-u. Dovoljno govori o kakvom se igraču radi i kakvo povjerenje uživa kod vječitog ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski mediji objavili su da se razgovaralo o BiH, " s ulogom Rusije kao države garanta Dejtona i Hrvatske jedne od potpisnica mirovnog sporazuma". Nasuprot Gruška bili su državni sekretar za političke poslove Frano Matušić i direktor Ureda za političke poslove Petar Mihatov. Navodi se i kako se Gruško sastao i sa izaslanicima predsjednika i premijera Hrvatske.

Rusi su naveli da je Gruško ponovio kako Moskva "ostaje posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu BiH, ravnopravnosti dva njena entiteta i tri državotvorna naroda".

VEZANI TEKST - Kalabuhov: Ratnohuškačka retorika dolazi iz "političkog Sarajeva", RS ima pravo povući se iz OSBiH

- Tim narodima mora biti zagarantovano ustavno pravo na legitimno predstavljanje u organima vlasti na svim nivoima - naglašava rusko ministarstvo vanjskih poslova.   

Iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, pak, bili su škrti u saopćenju, kazavši da se radilo tek o " redovnim političkim konsultacijama".

Svojih pet minuta sa Gruškom dobio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Prije toga je imao još jedan u nizu sastanaka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom o potrebi stabilizacije i napretka u BiH. Ključno je dovršiti izmjene Izbornog zakona 2021. godine. Konstitutivni narodi moraju biti jednaki u pravima i zastupljenosti, neophodna je nediskriminacija - napisao je Čović na Twitteru.

Čović se prije godinu susreo i sa Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije. Šta je bila tema, ne treba ni naglašavati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.