open-navfaktor-logo
search
(Ne)ovisimo o sebi
Šta je potrebno Zmajevima da se plasiraju u naredni krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
U posljednjem kolu grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igra veoma važnu utakmicu sa Bugarskom.
03.07.2022. u 17:33
get url
text

Pobjeda je, sudeći po situaciji na tabeli, imperativ i garantuje nam plasman u naredni krug kvalifkacija. Svjesni su i reprezentativci Bosne i Hercegovine i navijači... U pojedinim varijantama Zmajevi bi izborili prolaz u naredni krug kvalifikacija, a BH Basket se bavio kalkulacijama.

Bugarska hvata posljednji voz, pojačana euroligaškim igračem Sašom Vezenkovim, i njima je potrebna pobjeda od pet poena razlike da se plasiraju u naredni krug kvalifikacija. U tom slučaju potrebna im je i pobjeda Litvanije nad Češkom, a u takvom raspletu dalje bi prošla i BiH (ispala bi Češka zbog najlošije koš-razliku u mini-tabeli).

VEZANI TEKST - Selektor i Zmajevi poručuju: Nema kalkulacija, idemo na pobjedu protiv Bugarske

Pod uvjetom da Češka izgubi od Litavnije, Zmajevi ne smiju izgubiti sa šest i više koševa razlike, jer bi u tom slučaju imali najlošiju koš-razliku u mini tabeli (Bugarska, Češka i BiH bi imale omjer 2-2).

No, ako Češka pobijedi Litvaniju onda je matematika jasna i BiH ne bi smjela izgubiti sa 11 i više koševa razlike od Bugarske.

Bugari su od Zmajeva u Botevgradu izgubili sa 75:85 i, u slučaju najcrnjeg scenarija za nas, ako pobijede sa +11, idu u dalje kvalifikacije.

Zbog toga nam je potrebno jedinstvo i podrška u dvorani Mirze Delibašića. Kvalifikacije su stale u jednu utakmicu.

Bilo je pitanje zbog čega Česi protiv naše reprezentacije "love" +14. Česi su uspjeli na trenutnoj tabeli preteći BiH, ali nisu zabetonirali drugu poziciju za koju im je bila potrebna pobjeda od 14 poena razlike. Sada im je za drugu poziciju potrebno čudo u Litvaniji, a na kraju čak mogu ostati i bez plasmana u naredni krug...

Mini-tabela

BiH           2-1   263:258 (+5)
Češka       2-2   336:337 (-1)
Bugarska  1-2   234:238 (-4)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.