open-navfaktor-logo
search
SDA Mostar
Šta je sa Bošnjacima i Srbima kojima su oteta radna mjesta u Aluminiju
Ugroženi aktuelni zaposlenici Aluminija u problemu su tek posljednjih dana, dok njihove otpuštene kolege, mahom Bošnjaci i Srbi, taj problem žive već decenijama
16.07.2019. u 12:31
get url
text
get url
text

Pažnja javnosti je ovih dana s pravom usmjerena u pravcu Aluminijskog kombinata iz Mostara, u kome je obustavljena proizvodnja nakon isključivanja sa električne mreže zbog ogromnih dugovanja kompanije, saopćeno je danas iz Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar.

Kako navode, javnost Mostara i Bosne i Hercegovine je posebno zainteresovana sa sudbinu zaposlenih radnika u Aluminiju, pogotovo nakon njihovih protesta i otvorenog prozivanja za počinjeni kriminal.

- Nadamo se da će pravna država konačno zaživjeti i u ovoj kompaniji i istražiti kako su nastali dugovi, ko je za to odgovoran i ima li u svemu tome kriminala. Svakako podržavamo da se zaštite interesi aktuelnih radnika Aluminijskog kombinata, ali ujedno pozivamo nadležne organe i javnost da cijelom problemu ne pristupaju selektivno jer u problemu nisu samo sadašnji radnici ove kompanije, nego i stotine njih kojima je radno mjesto već godinama praktički oteto i to samo na osnovu nacionalne pripadnosti - navode iz GOSDA Mostar.

Dodaju da su "ugroženi aktuelni zaposlenici Aluminija u problemu tek posljednjih dana, dok njihove otpuštene kolege, mahom Bošnjaci i Srbi, taj problem žive već decenijama".

- Zato pozivamo sve nadležne organe i Vladu Federacije BiH da u nastojanjima pronalaska rješenja za Aluminijski kombinat u Mostaru obavezno i bez ikakvog daljeg odlaganja uvrste i pitanje nepravedno otpuštenih radnika Bošnjaka i Srba, kojima se godinama gaze njihova elementarna ljudska prava. Definitivno gašenje Aluminijskog kombinata u Mostaru bila bi privredna katastrofa, ali bi još veća katastrofa bila ukoliko bi nekadašnji radnici, nakon decenija nepravdi i diskriminacije, postali zapravo jedini pravi gubitnici - naveli su iz mostarske SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.