open-navfaktor-logo
search
Lideri svjetskih sila
Šta se može očekivati od sastanka Bidena i Putina u Ženevi
Švicarska Ženeva danas će biti domaćin sastanka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Josepha Bidena i Vladimira Putina.
16.06.2021. u 08:01
get url
text

Očekivanja da će na današnjem samitu lidera svjetskih sila doći do ogromnog napretka nisu velika, zbog neslaganja u brojnim oblastima, ali ima nekoliko pitanja u kojima bi moglo doći do skromnog pomaka, javljaju mediji. Odnosi Washingtona i Moskve su trenutno na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Američki predsjednik je uoči sastanka sa Putinom rekao da SAD ne traži sukob sa Rusijom, ali će odgovoriti ukoliko Rusija nastavi sa aktivnostima ocijenjenim kao agresivne. Biden je Putina opisao kao inteligentnog, tvrdog i "dostojnog protivnika".

Putin je sa svoje strane nedavno izrazio nadu da će sastanak sa Bidenom pomoći u smanjenju napetosti između Moskve i Washingtona. Savjetnik Kremlja Yuriy Ushakov ocijenio je da su odnosi Moskve i Washingtona na mrtvoj tački i da bi sastanak mogao pomoći da se situacija popravi.

Predviđeno je da poslije sastanka predsjednici održe odvojene konferencije za novinare. Sastanak bi trebao biti održan u vili iz 18. vijeka sa pogledom na Ženevsko jezero. Ta vila više od 100 godina služi za prijeme koje organizuju gradske vlasti.

Lokalne vlasti preporučile su građanima u Ženevi da danas ostanu u svojim domovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.