open-navfaktor-logo
search
Jasne odredbe
Šta "slovo Dejtona" kaže o Ustavnom sudu BiH: Dodik dovodi u pitanje opstanak entiteta RS
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je, barem tako tvrdi, veliki zagovornik "slova Dejtona". Sve svoje političke stavove, uvjerava javnost, zasniva na poštivanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i to onog "izvornog".
12.02.2020. u 19:19
get url
text
Ustavni sud BiH

VEZANI TEKST - Blokade državnog nivoa vlasti: Dodik opet pucao u vlastita koljena, SDS i PDP likuju

Međutim, te su Dodikove tvrdnje u suprotnosti sa njegovim političkim djelovanjem što se odnosi i na Ustavni sud BiH, njegov sastav i poštivanje odluka koje Ustavni sud BiH donosi.

Kada je Ustavni sud BiH u pitanju, "slovo Dejtona", ono u koje se Dodik zaklinje, je veoma jasno. Član 6. Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH, kaže da Ustavni sud BiH ima devet članova.

- Četiri člana bira Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, a dva člana Narodna skupština RS-a. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH – glasi član 6. stav (b).

Također se ističe da sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne smije biti državljanin BiH ili bilo koje susjedne države.

- Odluke Ustavnog suda će biti konačne i obavezujuće – navodi se u "slovu Dejtona".

Uprkos vrlo jasnim odredbama, Dodik i politička struktura koju on predstavlja insistiraju na uklanjanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Ne samo da time nastoje izmijeniti Dejtonski mirovni sporazum, već načinom na koji to nastoje ostvariti, a to su blokade rada državnih institucija, dodatno ugrožavaju Sporazum, a samim tim i mir i stabilnost BiH.

BiH je, podsjetit ćemo, postojala i prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali entiteti nisu, te bilo kakvo "anuliranje" odredbi Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog integralnog dijela predstavljaju, prije svega, prijetnju opstanku entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.