open-navfaktor-logo
search
Porijeklo novca
Šta u Raiffeisen banci kažu na pritužbe klijenata prilikom transakcija?
Nekoliko čitalaca obratilo se Faktoru kazavši kako imaju problem kada žele uplatiti novac rodbini / prijateljima na račune Raiffeisen banke ili ostvariti kupovinu putem Raiffeisen banke.  
24.02.2023. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA pretresa u Sarajevu: Bivši direktor Raiffeisen banke u BiH pobjegao prije hapšenja?

Navodno traži im se porijeklo novca. Kontaktirali smo Raiffeisen banku želeći saznati u kojem slučaju, odnosno o kojem se iznosu novca radi kada banka klijenta prijavljuje nadležnim institucijama.

Također, zanimalo nas je kojim institucijama banka prijavljuje takve slučajeve jer imamo informacije da se dešava da klijenti budu prijavljeni Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine. Dobili smo štur i nepotpun odgovor u kojem se ne precizira o kojem se graničnom iznosu novca radi niti je saopćeno kojim se institucijama prijavljuju sumnjive transakcije. 

- Banka je u obavezi sprovoditi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te sve ono što je definisano njegovim odredbama, ali i drugim podzakonskim aktima koji dalje razrađuju segment sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Dakle, navedeni propisi regulišu i dio u vezi s prijavom određenog iznosa novca nadležnim institucijama - odgovoreno je Faktoru iz Raiffeisen banke.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, za Faktor je kazao kako sve zavisi od politike banke do banke i njihovog osoblja.

-  Sve ovisi koje kvalitete je službenik koji na šalteru dočekuje klijenta. Ako je neiskusan i bez potrebnih kvaliteta, prevlada strah i takvi najčešće odbiju klijenta ili ih prijavljuju kao sumnjive.

Stav Agencije je jasan, novac treba primiti pa i kada se radi o velikim sumama. Banke postupaju u skladu sa svojim internim politikama - ističe Mahmuzić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.