Ostvaren je rast naplate u apsolutno svim segmentima prihoda.

- Ovo je pokazatelj da je, uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, u RS-u zadržan stabilan trend naplate javnih prihoda - naveo je direktor Porezne uprave RS-a Goran Maričić.

On je dodao da su na to uticale mjere entitetske Vlade sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije, ali i odgovoran odnos većine poreznih obveznika kao i redovne kontrole naplate.

Naplata doprinosa je u prva četiri mjeseca ove godine iznosila 565,8 miliona maraka, što je za 57,5 miliona KM ili 11 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Кada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 193,9 miliona maraka, što je za 45,5 miliona maraka ili čak 31 posto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 111 miliona maraka, što je za 43 posto više nego u prva četiri mjeseca lani.

Ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 151,5 miliona КM, što je povećanje od 28 posto.

Kada je u pitanju samo april ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 227,1 milion КM, što je 28 posto više nego u aprilu prošle godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda.

- Međutim, ovdje treba imati u vidu da je u aprilu prošle godine zabilježeno značajno smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi sa korona virusom i mjera Štaba RS koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti - istakao je Maričić.