Iz Općine Novo Sarajevo potvrdili su za Faktor da je rad komisije privremeno usporen i to zbog iznenadne smrti predsjednika komisije. Građani koji su nas kontaktirali kažu i to da im je u Općini rečeno kako je do zastoja došlo i zbog godišnjih odmora.

Na naš upit zašto komisija ne radi i zašto građani čekaju mjesecima, iz Općine odgovaraju:

- Komisija za utvrđivanje vrijednosti nekretnina i pokretnih stvari Općine Novo Sarajevo sve vrijeme je radila u kontinuitetu i u skladu sa utvrđenim rokovima.

Nažalost, zbog iznenadnog smrtnog slučaja predsjednika komisije (15. juna 2023. godine) rad komisije je privremeno usporen. Budući da se radilo o osobi koja je, u komisiji, jedina imala Certifikat za registraciju nekretnina u CILAP programu to podrazumijeva obavezno certificiranje i novog predsjednika komisije.

Certificiranje se vrši nakon obavezne obuke izvršene od Federalne geodetske uprave i u tom smislu Općina je poduzeli sve mjere kako bi se rad Komisije ponovo uspostavio u skladu sa važećim propisima, kao što je bilo i prije nemilog događaja- pojasnili su iz Općine Novo Sarajevo.

Vrijednost nekretnine utvrđuje komisija za utvrđivanje vrijednosti nekretnina koju imenuje općinski načelnik. Komisija broji tri člana, a oni mogu biti iz oblasti građevinske, poljoprivredne, geodetske, ekonomske i pravne struke.

Komisija se imenuje na period od četiri godine uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Općinski načelnik utvrđuje način rada komisije. Vlada Kantona Sarajevo propisuje kriterije na osnovu kojih se utvrđuje prometna vrijednost nekretnina.