open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Stari policijski znanci: Pala banda koja je pljačkala po Sarajevu i krala vozila
Osim Amara Bašića i Armina Durića, kojima je pritvor određen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kako saznaje Faktor od izvora bliskih istrazi, osumnjičeni su još i Haris Zuko (29), Elvir Hasić (44), Anel Velić (28), te O. H., svi iz Sarajeva, te Radislav Gavrić (39) iz Istočnog Sarajeva
16.09.2019. u 14:27
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i odredio jednomjesečni pritvor Amaru Bašiću (31) i Arminu Duriću (36), koji su uhapšeni zbog sumnje da su sa još pet osoba počinili seriju krivičnih djela na području Kantona Sarajevo u periodu od marta do septembra ove godine.

Oni su uhapšeni nakon što su pripadnici Odjeljenja za imovinske delikte, Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, tokom prethodnog perioda, preduzeli niz operativno taktičkih mjera i radnji s ciljem pribavljanja dovoljno dokaza koji se odnose na osobe koje se dovode u vezu sa pljačkom Raiffeisen banke u Hrasnici, općina Ilidža, razbojništvo u prodavnicu tehničke robe "Genelec" u TC Merkator u Ložioničkoj ulici, te krađe dva motorna vozila i to "škode fabije" austrijskih registarskih oznaka iz ulice Branislava Nušića, te "toyote yaris" iz Talirevića ulice u Starom Gradu.

Zbog sumnje da su počinili ova krivična djela, MUP KS je Tužilaštvu dostavio izvještaj protiv ukupno sedam osoba.

Osim Bašića i Durića, kojima je pritvor određen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kako saznaje Faktor od izvora bliskih istrazi, osumnjičeni su još i Haris Zuko (29), Elvir Hasić (44), Anel Velić (28), te O. H., svi iz Sarajeva, te Radislav Gavrić (39) iz Istočnog Sarajeva.

Haris Zuko i Radislav Gavrić uhapšeni su u aklopu akcije "Orka" koju je provela Federalna uprava policije i oni su ranije predati u nadležnost Tužilaštva hercegovačko-neretvanskog kantona, s obzirom na to da se dovode u vezu i sa krivičnim djelima počinjenim na području tog Kantona.

Elvir Hasić se odranije nalazi u pritvoru po prijedlogu Kantonalonog tužilaštva Kantona Sarajevo,nakon što je uhapšen prilikom provale u vozilo,a policija kod njega našla pištolj i neke druge dokaze, dok se Anel Velić nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ-u Zenica.

Jedino je O. H., nakon kriminalističke obrade u ranijem periodu, uz saglasnost Kantonalog tužilaštva Kantona Sarajevo, pušten da se brani sa slobode.

Radi se o starim policijskim znancima, koji su i ranije hapšeni zbog pljački i razbojništava u Sarajevu.

Zuko je tako hapšen u septembru 2015. godinezbog pljačke trgovine Amko Komerc u sarajevskom naselju Širokača, kada je tokom intervencije ranjen zaštitar Nove Game Alija Jašarević.

Amara Bašića su, zajedno sa još tri osobe sarajevski policajci hapsili  u maju iste godine u policijskoj potjeri nakon što su opljačkali nekoliko prodavnica na području Sarajeva.

Oni su tada, naoružani automatskom puškom, svoj pohod započeli na području Ilidže, gdje su opljačkali Amko Komerc, potom su počinili razbojništvo u "Drvoprometu" u Vogošći. Kasnije su primijećeni na području Kobilje Glave u "audiju" s ukradenim tablicama, odakle su pobjegli ka Ciglanama. Kasnije su uočeni u ulici Bistrik, prema naselju Toka. Policijska potjera je nastavljena, a vozilo je pronađeno pola sata kasnije u ulici Porodice Foht na Soukbunaru.

Bašića i Kenana Brbovića tada su pronašli pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS i to dok su se krili u šikari, a otkrilo ih je repetiranje puške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.