open-navfaktor-logo
search
Dodikov rezon
Stavlja li funkcionere RS-a na crne liste "odlazeća" ili "dolazeća" administracija?
Možda Milorad Dodik bude imao više sreće sa "dolazećim" ambasadorom Ericom Nelsonom, koji bi uskoro trebao preuzeti funkciju od "odlazeće" Cormack
11.09.2018. u 09:50
get url
text
get url
text

Komentirajući informaciju State Departmenta da je zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik te stranke Nikola Špirić stavljen na "crnu listu" zbog korupcije, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako je "veoma zabrinjavajuće da se samo 28 dana prije održavanja izbora američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack ovako flagrantno umiješa u političke procese i izbore u BiH".

- Moram reći da ovo vidim kao posljednji trzaj odlazećeg Soroševog ambasadora po već viđenom scenariju – rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše saopćenje State Departmenta o uvođenju sankcija Špiriću i članovima njegove proodice.

- Iako su jasne namjere, poručujem ambasadorici da nas ovo sigurno neće omesti u našoj kampanji, kao i u onome za šta smo jasno opredijeljeni da ćemo uraditi poslije još jedne ubjedljive izborne pobjede, kao i da će nas ovo samo dodatno osnažiti u namjeri da još predanije štitimo interese Republike Srpske i srpskog naroda - poručio je Dodik.

Milorad Dodik, koji se također nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, već mjesecima kao papagaj ponavlja istu priču kada je riječ o američkim sankcijama.

Prvo je bio uvjeren da "odlazeća administracija" u Bijeloj kući, predvođena bivšim predsjednikom Barackom Obamom, ima nešto lično protiv njega, te da će nakon što Donald Trump postane predsjednik, njegovo ime sasvim sigurno biti skinuto sa crne liste.

To se, ipak, nije dogodilo. Naprotiv, sankcije su Dodiku produžene i, po svemu sudeći, u skorije vrijeme neće biti ukinute, a sada mu je "dolazeća", to jest aktuelna Trumpova administracija, zadala novi udarac uvrstivši na crnu listu jednog od njegovih najbližih saradnika Špirića.

Spominjanje "odlazeće" američke ambasadorice Maureen Cormack u ovom kontekstu također je prilično bespredmetno, s obzirom na to da nije ambasadorica ta koja odlučuje o uvođenju sankcija State Departmenta političarima.

No, ko zna, možda Milorad Dodik bude imao više sreće sa "dolazećim" ambasadorom Ericom Nelsonom, koji bi uskoro trebao preuzeti funkciju od "odlazeće" Cormack...

U svakom slučaju, ostat će upamćena "historijska" konferencija za novinare Milorada Dodika iz januara prošle godine, kada je za 14 minuta čak 18 puta izgovorio "odlazeća američka administracija". A ovo su samo neki od Dodikovih citata sa tog događaja:
 
- Odluku je saopćila odlazeća američka administracija;
 
- Republika Srpska je pod kontinuiranim udarom odlazeće američke administracije;
 
- Odlazeća administracija nije uspjela;
 
-  Nisam podlegao pritisku odlazeće američke administracije;
 
- Odbacujem duh Dejtona koji je promovisala odlazeća američka administracija;
 
- Ovo je manifestacija sile odlazeće američke administracije;
 
- Isfrustrirana odlazeća američka administracija;
 
- Teško je govoriti o potezu odlazeće američke administracije;
 
- Izabran sam voljom naroda, a ne odlazeće američke administracije;
 
- Čuo sam toliko prijetnji od odlazeće američke administracije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.