Zanimalo nas je kako su i odakle nabavili ove vakcine i zašto je cijena ovako visoka.

Sead Šadić, šef odjela za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta, kazao je da je Vlada Brčko distrikta 25. januara dala saglasnost za nabavku dodatnih doza vakcina putem direktne nabavke, i to 20.000 doza vakcina Sinofarm.

VEZANI TEKST - U BiH stiglo 929.970 vakcina, na prvu i drugu dozu potrošeno 499.272: Gdje je završilo više od 400.000?

- U dva navrata smo se obraćali veleprometnicima i tek 1. aprila dobili smo pismo namjere od Krajina group. Odmah 6. aprila je gradonačelnik zakazao sjednicu i dobijena je saglasnost. Dobili smo mogućnost da novac osiguramo iz rezerve, 1,17 miliona KM. Nakon procedure javne nabavke izabrana je ova firma. Oni su se jedini javili. Obavezali su se da će vakcine isporučiti u roku od 60 dana i to je ispoštovano – rekao je Šadić.

Dodao je da pregovaraju i za 20.000 doza vakcina Sputnik V, te da će, kada se saberu vakcine od ove direktne nabavke, COVAX mehanizma i mehanizma EU4Health, imati dovoljno da realizuju plan vakcinacije za sve koji su se javili, a javilo se skoro 13.000 građana.

- Mi kao lokalna zajednica ne možemo direktno nabaviti. Mi smo se kao lokalna zajednica obratili vladama entiteta da nas uključe ako oni krenu u direktnu nabavku. Nismo dobili pismeni odgovor da će nas uključiti, samo usmeno. Kada smo vidjeli kako to ide, pokrenuli smo postupak – prokomentirao je Šadić.

Kada je u pitanju cijena za dozu vakcine, Šadić je odgovorio da su tu uračunati svi troškovi u vezi s nabavkom.

- Osim samih vakcina, morali smo organizovati transport, angažovati poseban let od Kine do Frankfurta i dalje do BiH, ispoštovati kompletan hladni lanac. To je specifičan transport – dodao je Šadić.