Čestitavši učenicima i roditeljima ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović kazao je da su prije nekoliko sedmica također potpisani ugovori za nadarene osnovnoškolce i studente.

- To je 168 stipendija ukupno. Mi smo za ovu godinu izdvojili 500.000 KM za podršku nadarenim učenicima. Naš cilj je da kao Vlada podržimo nadarene učenike i da shodno tome oni doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine kao jednu vrstu zahvalnosti što ih je ova država podržala u obrazovanju - kazao je ovom prilikom ministar Omerović.

Kriteriji za dodjelu stipendija, naglašeno je, bio je uspjeh i postignuti rezultati u raznim aktivnostima a ne socijalni status.

VEZANI TEKST - Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Melina Ibrahimović, dobitnica stipendije i učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole Tuzla, čiji je prosjek ocjena 5,0, zahvalila je Vladi i Ministarstvu na prepoznatim rezultatima.

- Za mene je ova stipendija veliki podsticaj da nastavim praviti još bolje rezultate i nadam se još uspješnijim ostvarenjima svih mojih ciljeva - kazala je Ibrahimović.

Bakir Selimović, učenik Gimnazije u Živinicama, zahvaljujući svojim sposobnostima i marljivošću, prošle godine je završio dva razreda za jednu godinu i tako iz prvog prešao u treći razred.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje i drago mi je da se u našoj državi konačno prepoznaje potencijal mladih ljudi i što konačno naša država obraća pažnju na to da finansira mlade ljude - rekao je 16-godišnji Bakir Selimović.