Tom odlukom austrijska vlada nastoji smanjiti eventualni rizik od broja zaraženih koji će iskoristiti blagdane da otputuju ili odu u posjete. 

- Prognoza za cijelu Europu je dramatična i brojke su eksplodirale. S obzirom na to da smo povezani s drugim zemljama, ne želimo Austriju dovesti u rizik unatoč relativno niskom broju zaraženih. Zbog toga ćemo pojačati mjere - rekao je kancelar Sebastian Kurz za 24sata. 

To uključuje zatvaranje firmi i prodavaonica osim prehrambenih od 26. decembra, 0-24 sata policijski sat i zabranu sportskih aktivnosti, uključujući skijanje.

Neke pokrajine su uzele odluke u svoje ruke. Tako je gradišćanski guverner Hans Peter Doskozil rekao kako više ne prisustvuje u video konferencijama sa saveznom vladom. U intervjuu za Heute je najavio kako će njegova savezna država zahtijevati potpuno zaključavanje bez diskusija.

Unatoč tome što su se ugostiteljski objekti trebali otvoriti 7. datum se produžio do 18. januara.

Drugi val besplatnih masovnih testiranja će početi 18. januara. Ovaj puta uz dodatak pritiska - oni koji se ne podvrgnu testiranju morat će ostati sedam dana u samoizolaciji. Njima će pristup trgovinama i ugostiteljstvu, kulturnim institucijama te turizmu i sportu od 18. do 24. januara, nakon završetka lockdowna biti onemogućen.