Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac od naredne sedmice naći će se u obliku brašna na policama trgovina u susjednoj Hrvatskoj.
Evropska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila ih u kategoriju "nove hrane", a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke, piše dnevnik.hr.
- Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama, što bi bilo značajno više nego u poređenju sa mesom, govedinom, piletinom – kaže Darija Vranešić Bender, nutricionistica.
Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane tvornice buba, kaže kako okus brašno može biti raznolik.
- Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine - dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve - palačinke, hljeb, kolače – dodaje Gavrilović.
Pod prstima je dosta puderasto, izgleda slično kao neki kakao prah, a po mirisu brašno je čista čokoladica.
U pojedinim azijskim zemljama kukci se već koriste kao neka vrsta hrskave slastice koja ne deblja.