Sa glavnom temom "Od korijena do neba" i s naglaskom na nezavisnost, slobodu i inovativnost, manifestacije 100. godišnjice, koje se obilježavaju sa 24.000 aktivnosti u organizaciji gotovo 2.000 institucija i organizacija, nastavit će se do kraja godine.

U okviru manifestacija koje su započele početkom oktobra s ciljem da se očuva duboko ukorijenjeno sjećanje na borbu za nezavisnost i izgradnji mosta iz prošlosti u budućnost upriličeno je mnoštvo različitih aktivnosti od proslavljenih šetnji do izložbi, od sadnje sadnica do takmičenja, od sportskih događaja do prijema, od audio-vizuelnih medijskih radova do panela i simpozijuma, kao i izvoda originalne umjetničke produkcije poput himne 100. godišnjice, koja je prvi put izvedena u okviru obilježavanja 100. godišnjice, i filma "Posljednja večera".

FOTO: Ambasada Turske u BiH

U Ankari, Istanbulu i Izmiru organizuju se razne akivnosti pod koordinacijom Direkcije za komunikacije Predsjedništva. Neke od tih aktivnosti se provode pod sljedećim naslovima: "Projekat izložbenih površina 100. godišnjice", "Instalacija Stoljeća Turske", "100 godina Turske od prošlosti do sadašnjeg izložbenog prostora", "Specijalna izložba 100 godina Turske Recepa Tayyipa Erdogana", Monolitne kule Stoljeća Turske, "Glas Republike, boja Republike", "Kratki filmovi i najave javnih servisa Stoljeća Turske", Stoljeće Zvučnog Tunela", "Značka 100. godišnjice", "Izložba Stoljeća Emaneta", "Portret društvenog pamćenja 100 godina Turske", "Knjiga Lica Stoljeća".

U noći 29. oktobra na Mostu Šehida 15. jula bit će održani "Dronovi, vatromet i svjetlosni show", a posebno za 100. godišnjicu tokom sedmice bit će postavljen poseban plutajući mol na sedam stubova Bosfora za 100. godišnjicu.