Stoltenberg je na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u Madridu, španskoj prijestolnici, kazao da su na skupu donijeli vrlo važne odluke.

- Donijeli smo ovdje odluku da pozovemo Finsku i Švedsku u NATO. Zvanični potpis će biti obavljen sljedećeg utorka s ministrima vanjskih poslova - rekao je on.

Stoltenberg je kazao da podrška NATO-a Ukrajini i dalje jača, dodajući da su spremni na bilo kakve korake Rusije koje bi mogla poduzeti u kontekstu procesa članstva Finske i Švedske u NATO-u.

- Ono što smo vidjeli u Ukrajini pokazuje da je Rusija u potpunosti fokusirana na ovaj rat. Uzeli smo u obzir ovu poruku - kazao je šef NATO-a te dodao:

- Znamo da bi moglo doći do rata između Rusije i NATO-a, sa razornim i daleko težim posljedicama.

Kako je kazao, u Evropi postoji kriza i rat kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata, upozoravajući da bi se situacija mogla dodatno pogoršati.

- Suočavamo se s najvećom globalnom krizom u posljednjih deset godina. NATO pokušava spriječiti sukobe, garantirati mir i sigurnost građana. Cilj je odvraćanjem spriječiti rat - kazao je Stoltenberg.

Istakao je da je došlo do globalne prehrambene krize, cijene hrane oborile su historijske rekorde, a pregovori se nastavljaju za isporuku žitarica iz Ukrajine morskim i kopnenim putem.

- Turska igra veoma važnu ulogu u isporuci žitarica iz Ukrajine - rekao je Stoltenberg.

Trodnevni Samit NATO-a u Madridu završio je danas sesijom o terorizmu i dešavanjima na sjeveru Afrike. U novom strateškom konceptu odobrenom na Samitu u Madridu, NATO je terorizam definirao kao najdirektniju prijetnju međunarodnoj sigurnosti i miru.