U obraćanju na 56. Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, Stoltenberg je pozdravio planove i napore EU-a u smjeru jačanja odbrambenih sposobnosti i povećanja potrošnje, ali je i upozorio saveznike da ne dupliraju vojne napore i tako udaljavaju SAD.

- Neki kažu da je odgovor više Evrope, i slažem se s time. Ali to je samo jedan dio priče, jer više Evrope ne može značiti i samo Evropa. Svaki pokušaj da se Evropa udalji od Sjeverne Amerike ne samo da slabi transatlantske odnose i našu sposobnost da se nadmećemo na globalnoj sceni, već i rizikuje podjelu Evrope - kazao je Stoltenberg.

Naglasio je kako bi Evropljani i Amerikanci trebali učiniti više za jedinstvo sigurnosnog bloka.

- Ne vjerujem samo u Evropu, niti samo u Ameriku. Ja vjerujem u Evropu i Ameriku kada djeluju zajedno - rekao je generalni sekretar NATO-a.

U petak je počela 56. Sigurnosna konferencija u Minhenu (MSC 2020) na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti.

Na konferenciji koja okuplja najviše političke, ekonomske i vojne zvaničnike u svijetu, ove godine učestvuje oko 30 premijera i šefova država te 70 ministara vanjskih poslova i odbrane. Konferenciji koja traje do nedjelje, 16. februara, prisustvuje i preko 500 predstavnika poznatih kompanija, stručnjaka za sigurnost i predstavnika civilnog sektora.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su međunarodni liberalni poredak, odbrana Europske unije (EU), globalni trgovinski sukobi, klimatske promjene, cyber sigurnost te ekonomska i tehnološka konkurencija među državama.